Alternativet vil gøre dansk landbrug økologisk. Men det belaster klimaet endnu mere, advarer ekspert.

Alternativets grønne klimapolitik er slet ikke grøn. Uffe Elbæk & Co. vil omlægge hele dansk landbrug til økologi for at reducere udledningen af klimagasser. Men det vil faktisk belaste klimaet mere, mener en grøn tænketank.

Ifølge videnschef Torben Chrintz på tænketanken Concito vil omlægning til økologi isoleret set ikke giver mindre klimabelastning. Økologisk producerede fødevarer udleder 20-30 pct. mere CO2 end samme vare produceret konventionelt, har tæntetanken oplyst til landbrugsavisen.dk.

På BT blev vi naturligvis ret rystede over, at Uffe Elbæk ligefrem vil skade miljøet, så vi opsøgte Alternativets miljø- og ressourceordfører Christian Poll for at spørge, hvad meningen egentlig er. Og medbragte en økologisk banan – for hvor meget koster det egentlig i klimabelastning at transportere sådan en fyr til Danmark?



»Concito er en klimatænketank. De kigger kun på selve CO2-belastningen. Klimabelastningen er kun en del af det. Vi mener samlet set, det en god idé at omlægge til økologi over 25 år, fordi økologien leverer på mange områder: Vandmiljø, bio­diversitet, dyrevelfærd, arbejdspladser i Udkantsdanmark,« siger Christian Poll.

Men er CO2-udledningen ikke det største problem?

»CO2-udledningen er vor tids største udfordring, som vi skal arbejde med på mange forskellige planer og skabe løsninger. Noget af det, vi har gjort i Danmark i mange år, er at få flere vedvarende energi-teknologier ind i systemet. Men vi har ikke arbejdet særlig meget med transport og landbrug endnu. Vi mener, at både det konventionelle og økologiske landbrug kan blive meget bedre til klimavenlig produktion.«

​25 år til omstilling


Ifølge Concito skal vi spise mindre kød, men konventionelt produceret kød og grøntsager?

»Det er meget teoretisk. Det svarer til, at vi omlægger alt til økologi i morgen, og sådan som økologimærket er skruet sammen i dag, så vil det øge klimabelastningen. Men det, vi snakker om, er at udvikle dansk landbrug over 25 år til at blive 100 pct. økologisk.«



De siger også, at hvis hele verdens fødevareproduktion blev lagt om til økologi, ville der slet ikke være noget skov?

»Det er en komplet misforståelse. Tænketanken fokuserer alene på scenarier, hvor det hele bliver lavet om fra dag til dag. Sådan kan man ikke regne. Vi vil have 100 pct. vedvarende energi og økologisk produktion i 2040, så vi har 25 år til denne omstilling. I 2040 vil vi have en markant anden struktur i vores fødevareproduktion: Færre landbrug med flere ansatte, langt mere forarbejdning lokalt. Vi vil ikke sende grise til slagtning i Tyskland og få dem tilbage som pølser fra Italien.«

Hvad synes du om, at man transporterer bananer hertil fra Afrika? Burde vi ikke spise agurker, vi kan lave herhjemme?

»Det er en langt større diskussion. Vi kan ikke melde os ud af en globaliseret verden. Det er også mere klimabelastende at producere tomater i Danmark end i Spanien, fordi vi bruger elektrisk lys og varme,« siger Christian Poll.