Saxo bank trækkes i retten for at have snydt sydafrikanske pensionsopsparere for op mod 200 millioner kroner gennem konkursramt partnerselskab.

Saxo Bank trækkes nu i Sø- og Handelsretten i København af flere end 700 sydafrikanske pensionsopsparere, som efter tab på valutahandel kræver en erstatning på 200 millioner kroner af den danske investeringsbank. Det skriver dagbladet Børsen.

Saxo Bank afviser anklagerne i den spegede sag, der i hovedtræk drejer sig om, at banken gennem flere år skulle have medvirket aktivt til at lænse opsparernes konti gennem et investeringsselskab i offshore-paradiset Mauritius, som Saxo Bank samarbejdede med i perioden 2003-2005.

Af den 23-sider lange stævning fremgår, at sagsøgerne overvejende er en række privatpersoner fra Sydafrika, som efter de realiserede tab har mistet deres opsparing og nu er kastet ud i økonomisk nød.

Et af de centrale spørgsmål i sagen er, hvorvidt der bestod et direkte bank-kunde-forhold mellem Saxo Bank og de enkelte indskydere, som gør banken medansvarlig for de store tab i investeringsselskabet Leaderguard Spot Forex (LFS), der kollapsede i april 2005. I den forbindelse mistede investorerne 90 procent af deres investeringer.

/ritzau/