Fordobler indtægterne på spilleautomater og spytter flere ludomaner ud i den anden end.

Staten er ikke alene en enarmet tyveknægt, når det gælder om at sikre sig afgifter på spilleautomater. Den stjæler populært sagt med arme og ben.

På bare et år har statskassen mere end fordoblet afgifts-indtægterne fra spilleautomaterne. Mens der skønsmæssigt kom 225 mio. kr. ind på denne del af folks spillelidenskab i 2001, så var indtægterne i 2002 steget til 485 mio. kr., efter at en ny lovgivning er indført.

Og samtidig spyttes tilsyneladende stadig flere ludomaner ud i den anden ende. 70 pct. af de ludomaner, som findes i Danmark, får afløb for deres sygelige spillelidenskab ved spilleautomaterne.

Chef ved ludoman-centret i Odense, Michael Bay Jørsel, mener derfor, der er grund til at råbe vagt i gevær forud for den første ludomankongres i Danmark, som afvikles i Odense mandag og tirsdag.

»Jeg er bange for, at der kommer endnu flere spilleautomater - se bare udviklingen med Tipstjenestens automatspil i hele landet. Det hele bliver mere synligt og tilgængeligt, og dermed stiger risikoen for flere ludomaner. Det er en dybt uheldig udvikling,« siger han.

En ny lovgivning fra 2001 har bevirket, at det gråsorte spilleautomatmarked, som tidligere fandt sted i lyssky kælderlokaler, nu bliver stadig mindre.

Men det findes stadig. Forleden beslaglagde politiet 50 ulovlige spillemaskiner i Nykøbing F., Maribo, Rødovre og Næstved, og spillemyndigheden under Told & Skat har sat turbo på at komme de ulovlige spilleautomater til livs, hvilket sker i samarbejde med politiet.

Det er nemlig sådan i dag, at man skal have en spilletilladelse til en spilleautomat, og alle maskiner bliver i dag koblet op på en central overvågningscomputer hos Told & Skat, som så kan kontrollere , om afgifterne bliver betalt på rette vis.

»Der kan forventes razziaer andre steder rundt om i Danmark. Vores opgave er at få ryddet op,« siger specialkonsulent Keld Boysen fra Spillemyndigheden hos Told & Skat.

Da man vedtog den nye lovgivning, blev det en kendsgerning, at en pct. af omsætningen på spilleautomaterne skulle gives til ludomani-bekæmpelse, og det resulterede i sidste år, at 12 mio. kr. kom ind til dette formål. Heraf går en trediedel til forskning og to trediedele til behandling. Ludomani-centret i Odense, som også har en afdeling i København, behandlede sidste år 800 ludomaner.