Sexbakterie smitter nu flere danskere end gonoré En ukendt sex-bakterie vinder terræn i Danmark og smitter nu flere danskere end den kendte kønssygdom gonoré.

På Statens Serum Institut, der undersøger for sex-sygdommen, vækker sygdommen bekymring. Omkring 10.000 skønnes smittet i år.

Overlæge Jørgen Skov Jensen, Statens Serum Institut, der forsker i den ret ukendte sex-bakterie mycoplasma genitalium, har genem de seneste år konstateret et stigende antal tilfælde, men det kan skyldes, at man undersøger flere patienter for sygdommen.

Han ser gerne, at flere læger og patienter bliver opmærksomme på risikoen. Læs videre nedenunder

Nedsat frugtbarhed
Ubehandlet kan sygdommen føre til æggelederbetændelse og nedsat frugtbarhed hos unge kvinder, og hos mænd kan den være årsag til bl.a. en ubehagelig bitestikelbetændelse.

De typiske symptomer er udflåd fra urinrøret og svie og smerter ved vandladning, og de ligner til forveksling dem ved den kendte og udbredte kønssygdom klamydia. Sygdommene kan meget let forveksles. Det kan give anledning til problemer, fordi mycoplasmaen risikerer at blive underbehandlet.

- Klamydia kan helbredes med bare to piller af et antibiotikum, mens mycoplasma genitalium kræver mindst fem dages pillebehandling (typisk midlet acithromycin).

Op mod 20 procent bliver ikke helbredt for sygdommen, hvis den underbehandles. Dermed øges risikoen for komplikationer. Jeg ser derfor gerne, at sygdommen får en større plads i lægernes bevidsthed, så endnu flere undersøges og behandles straks, når symptomerne optræder, siger Jørgen Skov Jensen.

Begge køn rammes
Han vil dog ikke gå så vidt i sine anbefalinger, at alle unge fremover automatisk også testes for mycoplasma, når de - bare for at være sikre på at være smittefri - møder op hos en læge for at få lavet en klamydiatest.

- Det vil trods alt være for dyrt for samfundet at teste rutinemæssigt for bakterien. Det vil nok være lidt som at skyde gråspurve med kanoner,« siger han.

Forskningen viser, at hvor klamydia forekommer hos 5-10 procent af de unge, som testes hos lægen, forekommer den hidtil ret ukendte mycoplasma genitalium nu hos 3-5 procent. Begge køn rammes nogenlunde lige hyppigt.

Både dansk og norsk forskning viser, at mens klamydia er mest almindelig hos unge under 25 år, ses mycoplasma genitalium typisk også hos de lidt ældre.

Sygdommen har tidligere været ret vanskelig at påvise, men det er blevet lettere. Det klares for mænds vedkommende med en urinprøve, og hos kvinder stilles diagnosen bedst ud fra en urinprøve og ved en podning fra livmoderhalsen.

En sikker diagnose kan kun stilles ved en laboratorieprøve, herhjemme typisk foretaget af Statens Serum Institut.