Mindst 29 personer blev dræbt og omkring 40 såret, da en kraftig bilbombe i går raserede Mount Lebanon Hotel i den irakiske hovedstad Bagdad, kun få dage før etårsdagen for den amerikanskledede invasion, der førte til Saddam Husseins fald. al-Qaeda mistænkes for at stå bag.

Gårsdagens angreb, der ødelagde hotellet og tre bygninger i nærheden, var det seneste angreb fra grupper, som den amerikanskledede koalition mistænker for at forsøge at fremkalde en borgerkrig mellem Iraks etniske grupper.

Eksplosionen, der efterlod et tre meter dybt krater med en diameter på syv meter i jorden, viser, at oprørerne "stadig kan sprede terror i landet", sagde den amerikanske general Mark Kimmitt til det franske nyhedsbureau AFP.

Der var ikke nogen høj sikkerhed uden for Mount Lebanon Hotel, hvor blandt andet briter, jordanere og egyptere var indkvarteret.

Blandt de mistænkte for bombeangrebet er Ansar al-Islam, der har forbindelser til terrornetværket al-Qaeda, samt den jordanske statsborger Abu Mussab al-Zarqawi, der menes at være Osama bin Ladens udsending i Irak.

Amerikanske embedsmænd har sat Zarqawi i forbindelse med angrebene 2. marts i Karbala og Bagdad, hvor over 170 mennesker blev dræbt, og angrebet mod FN i august 2003, hvor 22 mennesker blev dræbt, herunder FN's særlige udsending i Irak.

Tidligere på dagen iværksatte de amerikanske styrker i Irak en større operation, under navnet "Jernløfte", i et forsøg på at fange oprørere inden lørdag, der er etårsdagen for krigens begyndelse.

/ritzau/AFP