LO-toppen presses til åbenhed om egne indtægter.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Slut med hemmelighedskræmmeri om skyhøje indtægter og slut med at stikke lukrative bestyrelseshonorarer i lommen oven i lønnen.

Pædagogmedhjælpernes fagforening, Pmf, lægger nu op til et opgør med LO-toppens indtægter og den hidtidige modvilje mod at fortælle om egne honorarer.

Står det til pædagogmedhjælperne, skal LO-formand Hans Jensen og de øvrige fem tillidsvalgte fremover aflevere deres honorarer fra ekternt bestyrelsesarbejde i LOs fælles kasse.

Desuden skal årlige opgørelser dokumentere, hvilke poster LO-ledelsen bestrider, og hvad de giver i honorarer. På forhånd skal LOs hovedbestyrelse godkende de poster, som LOs topfolk indtager.

Kvart mio. plus løn
Forslaget fra Pmf skal til behandling på LOs kongres, der starter den 26. oktober. Pædagogmedhjælpernes udspil kommer efter, at der i flere omgange er rejst massiv kritik af, at faglige topledere kan hæve over en kvart million kr. om året i honorarer oven i lønnen.

»Vi mener, at der bør fastsættes én løn, der dækker alle opgaver, og at honorarerne skal modregnes i lønnen. Når LOs tillidsvalgte optræder i forskellige bestyrelser, gør de det netop i kraft i deres position i LO,« siger Jakob Sølvhøj, der er medlem af Pmfs forretningsudvalg.

»For os er det principielle, at det er LO-kongressen, der fastsætter lønnen. Vi synes, at niveauet er meget højt i dag, men hvis man andre steder i LO-systemet vurderer, at fjernelsen af honorarerne betyder, at lønnen bliver for lav, så må man stille forslag om andre løsninger,« siger Jakob Sølvhøj, der selv tjener omkring 30.000 kr. om måneden.

Foreløbig har LOs hovedbestyrelse vendt tommelfingeren nedad for forslaget, der vil gøre op med mange års traditioner og sædvaner i fagbevægelsen. Men det betyder ikke nødvendigvis, at Pmfs forslag betragtes som helt uspiseligt.

Overvejelserne om, hvordan debatten om lønningerne og de kontroversielle honorarer kan landes, uden at fagbevægelsen endnu engang bliver beskyldt for lukkethed og pamperi, er i fuld gang i LO og i de enkelte fagforbund.

Formanden for social- og sundhedsassistenterne og portørerne i FOA, Dennis Kristensen, erklærer sig således »sympatisk indstillet« over for forslaget.

Og butiksfolkene og sekretærernes forbund, HK, støtter, at der årligt udarbejdes lister over LO-toppens »ben« og honorarer. På Internettet har HK selv for nylig løftet sløret for, hvad forbundsledelsen og afdelingsformænd fra det ganske land får i løn og honorarer.

Desuden har flere mindre fagforbund indført regler om, at honorarer helt eller delvist ryger i fælleskassen. Et kompromis på kongressen kan ifølge centrale kilder blive et ja til de årlige honorar-lister.

Honorar-debatten slog gnister tidligere på året, da FOA-formanden erklærede, at han fremover ville lade halvdelen af sine honorarer på 370.000 kr. gå i forbundets fælleskasse. Den forsigtige melding fra LO-formand Hans Jensen lød dengang, at han ville overveje sagen. Selv om overvejelserne altså er i fuld gang i kulissen, har det ikke været muligt at få en aktuel kommentar fra LO-formanden eller et andet medlem af LO-ledelsen. hec@bt.dk