Julen er ekstra dyr, når den betales på kredit. Hvis de fattige julegavekøbere ikke ser sig ordentligt for, kan de risikere at skulle betale betydelige beløb oven i de lånte penge.

Ifølge tal fra Forbrugerrådet topper kontokort som Ballerup Centerkort, Amagerkortet, Acceptcard Classic og City 2-kortet listen over de dyreste steder at låne sine penge. De kræver alle mellem 33 og op mod 35 procent i årlige omkostninger i procent på et lån på 5000 kroner, som betales henover et år.

Generelt anbefaler Forbrugerrådet, at penge til julegaver og andet julestads lånes i banken. Her ligger de årlige omkostninger i procent typisk på mellem 8 og 11, hvis man har en kassekredit - langt under det "billigste" kontokort, som kræver 16,3 procent.

Økonom Kåre Emtoft i Forbrugerrådet siger, at grunden til, at kviklånene er så dyre, er, at kreditvurderingen stort set begrænser sig til, om man er registreret i Ribers eller ej. På den måde løber udlånerne en større risiko, og forbrugeren kommer til at betale for alle dem, som misligholder deres lån.

/ritzau/