Flere af landets blodbanker går sommerferien i møde med så lave beholdninger, at der ikke skal mere end en håndfuld alvorlige knivstik til at tømme et lokalt lager, skriver Urban i dag.

- Vi mangler en tredjedel af det blod, vi normalt har på hylderne, og skal ikke meget længere ned, før vi bliver nødt til at aflyse planlagte operationer på grund af blodmangel, siger overlæge og chef for Rigshospitalets Blodbank, Morten Bagge Hansen, der er bekymret.

En lang række operationer og donorer, som ikke møder op til planlagt tapning, truer lageret. Og da et enkelt knivstik hurtigt beslaglægger 300 af hovedstadens 1.400 portioner blod, skal der ifølge overlægen ske noget drastisk - straks.

- Vi har forsøgt at låne blod hos vores venner vestpå. Uden held. For der er situationen flere steder lige så slem - og derfor ender vi nok med at skulle udvide åbningstiden i håb om at få hullet lukket med ekstra mandskab og flere donorer, siger Morten Bagge Hansen.

På Skejby Sygehus i Århus er den nødplan for længst trådt i kraft. Her har man i den seneste tid tappet ekstraordinært meget blod for at få lagrene fyldt godt op inden tørken for alvor sætter ind med industriferien i juli.

- Vi har været nødt til at inddrage personalets almindelige fridage, droppe møder og tappe udover normal lukketid, for at få blod nok, siger Bodil Graugaard, administrerende bioanalytiker og del af ledelsen i blodbanken på Skejby Sygehus.

På Odense Universitets Hospital krydser chefen for Fyns eneste blodbank, Jørgen Georgsen, ligesom kollegaen i København fingre for, at både gamle og nye donorer melder sig under fanen med et opkald og lyst til at sætte blod i banken.

- Vi tapper på højtryk, men mangler alligevel at øge beholdningen med 30 procent inden sankthans for at undgå problemer. For det er helt umuligt at få fat på donorer, når ferieperioden for alvor begynder og halvdelen af befolkningen holder fri og resten har for travlt til at slippe arbejdet.