Kommuner, regioner og staten må gå forrest og skaffe flere elevpladser, lyder det fra HK. KL-formand vil lade det være op til hver enkelt af de 98 kommuner.

Flere elevpladser nu. HK vil have de offentlige arbejdsgivere til at oprette flere praktik- og elevpladser. Dobbelt så mange pladser skal der være, når nu virksomhederne er så forsigte med at tage praktikanter og elever. Opfordringen kommer fra Bodil Otto, formand for HK/Kommunal, og Thora Petersen, formand for HK/Stat.

I et åbent brev til blandt andre Erik Fabrin (V), formand for kommunernes forening KL, peger de to HK-topfolk på, at antallet af praktikpladser skal fordobles. Så vil mange unge ikke stå uden en læreplads som i 1970-1980'erne, og der bliver samtidig rettet op på de seneste par års fald i lærlingepladser.

- Jeg vil simpelthen ikke se passivt til, mens flere og flere unge mister muligheden for en værdig fremtid på arbejdsmarkedet, siger Bodil Otto.

Sidste år var der ti gange flere ansøgere til elevstillinger i kommunerne, end der var slået op.

KLs formand Erik Fabrin (V) er glad for brevet, men han har ikke tænkt sig at følge opfordringen. Det er ikke KL's opgave at sørge for flere lærlinge og elever.

- Det er suverænt op til den enkelte kommune. Man kan derfor ikke bare via et åbent brev aftale, at kommunerne ansætter 800 mere. Men derfor er det glimrende at få en påmindelse, så hver enkelt kommune er opmærksom på, hvordan det går, siger Erik Fabrin til Ritzau.

/ritzau/