I dag for nøjagtig et år siden - kl. 14.02 - modtog politiet i Kolding en alarm om brand i en container på N.P. Johnsens Fyrværkerifabrik i Kolding-forstaden Seest.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Branden udviklede sig til én af den nyere tids værste katastrofer i Danmark. En brandmand omkom, og 2.000 mennesker måtte evakueres.

I løbet af året har 100 børn og 150 voksne modtaget psykologhjælp, og mange er stadig psykisk belastet efter de traumatiske oplevelser.

For mange af beboerne i Seest har det været en langstrakt kamp at genskabe en normal hverdag. For mange af de berørte er alting gået op i håndværkere, forsikringssager og byggetilladelser.

Deres huse blev så ødelagte - lå i ruiner - at de kun var til at rive ned, og mange af indbyggerne måtte finde et midlertidigt sted at bo. De fleste er nu flyttet hjem i deres nye eller reparerede huse, men en del venter fortsat utålmodigt.

Fortsat en stor rodebutik
- De fleste her fået bygget et nyt hus her på Sandbjergvej, men det er fortsat en stor rodebutik. Et hus er endda først lige blevet revet ned, siger Peter Jørgensen, Sandbjergvej 23.

- Det kniber fortsat i området generelt. Jeg har netop hørt, at der stadig er fire-fem stykker, der ikke har fået en afklaring med forsikringen.

Der er også huse, som først er begyndt at revne nu. Derfor snakker man om, hvorvidt det er almindelige skader, eller om det har noget med katastrofen at gøre.

Jeg tror, at det, der generelt har optaget folk mest, er det byggesjusk, mange har oplevet. Det skulle handle om over 250 huse, fordi der også i forbindelse med katastrofen har været masser af arbejde til dårlige håndværkere.

Vil have placeret et ansvar
Som de fleste andre på vejen har Peter Jørgensen og hans kone Pia skudt egne penge i byggeriet for at få et større hus. For deres vedkommende handler det om en halv mio. kr.

Følelsesmæssigt er Peter efterhånden kommet sig over katastrofen. - Personligt tænker jeg ikke så meget over det, men min kone har det ikke så godt med det, siger Peter Jørgensen.

Til gengæld er det ifølge ham et stort samtaleemne blandt de berørte beboere, at de en dag gerne vil have placeret et ansvar.

- Der må være nogle, som har et ansvar, og de bør stå frem. Men det bliver svært, da det handler om mange penge. At det har været en kamp uden lige, bliver bekræftet af Helle Olesen, Sandbjergvej 19:

Kun få problemer tilbage
- Vores forsikringsmand har opført sig på en måde, at man skulle tro, at han selv skulle betale, fortæller hun. - Nu har vi kun nogle få problemer tilbage. Til gengæld har håndværkerne gjort deres.

Helle og Jack Olesen har selv skudt 400.000 kr. i byggeriet for at få et større hus, og nu fejler humøret ikke noget.

- Siden vi kom hjem igen 15. juli, har vi haft det godt. Og stemningen i kvarteret er også positiv. Efterhånden som folk kommer hjem, får de det bedre. Og så tager de det i stiv arm, at håndværkerne ikke er helt færdige.

Kirsten Vildbjerg og O. Jensen, Sandbjergvej 17, flyttede først hjem sidst i september. Til gengæld havde de ingen problemer med deres forsikringsselskab, og de er også nogenlunde tilfredse med håndværkerne.

- Til gengæld har vi lidt medlidenhed med dem, der fortsat venter på at flytte hjem, siger O. Jensen og tilføjer:

- Jeg synes, stemningen i kvarteret generelt er god. Når vi først slipper af med håndværkerne, og vi kan være os selv, så vil det hjælpe yderligere, men det vil tage lang tid.

Carsten og Connie Sørensen, Sandbjergvej 15, var først i stand til at vende tilbage til kvarteret og deres nye hus efter otte-ni måneder.

- Vi havde hverken problemer med forsikringsselskabet eller håndværkerne, men når det handler om stemningen, så er den præget af, at mange ikke er flyttet tilbage endnu. Og generelt vil jeg sige, at folk har svært ved at falde til igen, siger Carsten Sørensen.

Årsdagen for katastrofen bliver markeret i Seest i dag. Kl. 16 er der mindegudstjeneste i Seest Kirke, og derefter går det slag i slag.

Der er underholdning for børnene ved Bakkeskolen med Mek Pek.

Derudover er der fakkeltog, ligesom bl.a. Etta Cameron optræder med gospelkor og band.

bola@bt.dk