Overlæge advarer: 55.000 danskere i livsfare, mens de sover, og kun få ved, at deres natlige snorken kan have dræbende følger

Omkring 55.000 tusinde danskere er, uden de aner det, i overhængende fare for at dø, alt imens de sover. De lider af en speciel snorke-lidelse, søvnapnø, som har vist sig at være en ualmindelig farlig og snigende sygdom.

Den nyeste viden viser, at søvnapnø er blandt de store dræbere.

- Faktisk er den minimum lige så farligt som de store livsstilssygdomme, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol eller sukkersyge, siger søvnforsker og overlæge Poul Jennum fra Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital:

- Søvnapnø er en sygdom, der hvert år er skyld i flere hundrede dødsfald i Danmark. Og det værste er, at de færreste aner, at de har sygdommen.

Uvidende om lidelsen
20.000 er allerede i behandling for søvnapnø. Men man regner med, at ialt 75.000 danskere lider af sygdommen. Altså har 55.000 danskere søvnapnø, uden at de selv er klar over det.

- Risikoen for at få hjertekarsygdomme eller en blodprop i hjernen er tredoblet, hvis man har søvnapnø. Hvis man derimod behandles, viser det sig, at dødeligheden falder markant.

- Og ved f.eks. blodprop i hjernen mindskes risikoen for at få en ny blodprop også ganske betragteligt ved behandling, siger Poul Jennum.

Søvnforskeren understreger, at det ikke drejer sig om almindelig snorken, som ca. 20-40 pct. af befolkningen lider af.

- Men fire-fem procent af disse snorkere lider også af decideret søvnapnø. Det betyder, at de mere end 15 gange i timen hver nat har stop i vejrtrækningen, som efter mange og lange sekunder afløses af nogle voldsomme snorkelyde. De ved det ikke selv, men en sengepartner vil ikke være i tvivl, siger han.

Medfører fare for tidlig død
Vejtrækningspauserne medfører, at der ikke kommer ilt nok i lungerne, hvilket er usundt for organerne. Det stresser kroppen, øger mængden af sukker og svækker immunsystemet. Desuden svækker det de små blodkar i væggene, så der ophobes fedt i blodbanerne, og der derved skabes åreforkalkninger og forhøjet blodtryk.

- Hvis man i forvejen har hjertekarsygdomme eller sukkersyge, medfører søvnapnø yderligere komplikationer og fare for tidlig død. Derfor er det yderst vigtigt, at alle med disse sygdomme også undersøges for søvnapnø, siger Poul Jennum.