Om to år er det tid at skrotte din radio - og bilradio. I går blev der i DR hos radiodirektør Leif Lønsmann lagt en køreplan for indførelse af digital radio i Danmark, der vil være dækket med det nye system år 2002.

Der er ingen vej udenom: Alle radioapparater skal udskiftes over en årrække til de nye radioer, der får kvalitet som en CD. På et tidspunkt lukker det gamle system, og så dur kun det digitale.

"Hvis lytterne styrter ud og køber digitalradioer, lukker vi måske det gamle system efter fem år.

Men det bliver både seere og lyttere, der bestemmer, hvornår de gamle systemer lukker," siger ingeniør Jørgen Andersen, DRs tekniske afdeling.

Regional- og lokalradioer går lidt senere over til det nye system.

Men de nye digital-radioer har også en FM-knap, så de kan klare både de gamle og nye sendere.

Samtidig blev digital-revolutionen på TV også forberedt i går:

Jørgen Andersen fra DR viste 50 indbudte radioforhandlere rundt på Hove-senderen.

De 50 forhandlere har i stilhed modtaget digital-TV fra DR1, DR2, TV

2, Lorry og Vordingborg over Jyderup-senderen i flere måneder.

"Vi lader også seerne bestemme, hvornår det gamle TV-system skal lukkes. Hvis seerne bliver glade for digital-TV, kan de gamle sendere måske lukkes om fem år.

Folk kan allerede i dag købe ekstraudstyr til at modtage digitalt TV, de såkaldt top-set bokse, selv om TV-forretningerne ikke reklamerer for dem," siger Jørgen Andersen.

En top set boks koster omkring 2.000 kr.

Flere lande i Europa har erklæret deres nuværende TV-sendere for døde på datoer fra 2006 til 2010, oplyser Kulturministeriet.

"Den såkaldte Skovby-rapport fra 1998 sigter på at lukke de nuværende radio- og TV-systemer 2008 eller måske lidt senere," siger jurist i ministeriet Lene Gelting Petersen.

Mens de nuværende radioer helt må kasseres til det nye system, kan seerne altså nøjes med en top set boks til deres nuværende TV. Her får kernefamilien med TV i køkken og børneværelse et problem.

Enten kan familien nøjes med at købe en set-top boks. Men så skal alle i huset se det samme TV-program, oplyser Lene Gelting. Skal der være forskellige programmer i f.eks. stue og børneværelse, må der købes en set top boks til hvert apparat.

Det kan næppe betale sig. Det ventes, at familierne udskifter de enkelte apparater lidt efter lidt.

DR og TV2 vil gå over til digital-TV på samme tid. Det betyder plads til flere radio- og TV-kanaler, der får bedre billede og lyd.