Nye tal for boligpriserne viser, at prisfaldet det seneste år har været det største siden Anden Verdenskrig - det hurtige tilpasning kan dog have fordele.

Det største prisfald på ejerboliger siden Anden Verdenskrig. Sådan lyder resultatet af nye tal fra Realkreditrådet, der fremlægger boligpriser for første kvartal. I forhold til samme kvartal året før er der tale om et prisfald på 10,8 procent.

- Det kraftige prisfald skal naturligvis ses i lyset af den globale økonomiske og finansielle krise i 4. kvartal sidste år. Ikke mange turde i lyset af den usikkerhed kaste sig ud i boligkøb - og de, som gjorde, krævede et klækkeligt prisafslag, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

Siden toppen af prisudviklingen er priserne i Københavns omegn faldet med 30 procent for huse og 35 procent for ejerlejligheder - meget drastisk, lyder vurderingen fra Steen Bocian.

De faldende priser går ud over danskernes formuer og skader købelysten. Den meget kraftige og hurtige tilpasning er dog ikke kun dårligt nyt. Tidligere så man prisfald over en periode på syv år, hvilket trak den økonomiske nedgang i langdrag.

- Det er i virkeligheden nok at foretrække, at tilpasningen sker hurtigere, siger Steen Bocian.

Samtidig peger han dog på, at det kraftige prisfald øger risikoen for at blive fanget på det forkerte ben på boligmarkedet.

Danske Bank ser tegn på en smule bedring på boligmarkedet netop nu, blandt andet som følge af lav rente og prisfald. Men man venter fortsat at priserne vil falde yderligere de kommende kvartaler. Således venter banken at priserne skal ned med 20 procent fra toppen, og indtil nu er de "kun" faldet med 12,4 procent.

/ritzau/