Hvis ikke en russisk forfatter engang havde skrevet bogen med titlen ’Krig og fred’, kunne det have været overskriften på historien om Love Shop. Det begyndte som kulminationen på et helt specielt venskab - endte som et uforsonligt fjendskab mellem to mænd, der aldrig fandt hinanden senere.

Fredag udkom biografien ’Himmelflugt og højdeskræk’, der beskriver Love Shops unikke historie gennem lidt mere end 25 år. Samtidig udsendes opsamlingsalbummet ’Evergreen - Best of Love Shop’.

Det er en historie om krige, jalousi, had: de store følelser, der på én gang er kunstens brændstof og en gift, der kan ende med at æde kunstnerne op. Der bliver talt med store, ærlige ord i bogen. Især om tiden før og efter bruddet i 2004.

Det er samtidig en historie om et unikt dansk rockband, der trods alle odds bed sig fast på den danske scene. Og stadig eksisterer efter Hilmer Hassigs død i en trafikulykke i 2008 og Henrik Halls død i 2011.

Ingen æresrunde

»Det var vigtigt for mig, at det ikke kom til at virke som om, jeg tog en æresrunde på Hilmars og Henriks bekostning,« siger Jens Unmack til BT som begrundelse for ikke at skrive bogen selv. I stedet er skrivearbejdet lagt i hænderne på journalist og forfatter Tommy Heisz.

»Vigtigt også, at Hilmer og Henrik var repræsenteret gennem deres venner, familie og kærester - set af en journalist på afstand. Det ville blive unfair, hvis jeg kun leverede min version af historien, siger Unmack.

Mødtes i det sorte punkmiljø

Hilmer Hassig og Jens Unmack mødtes i det sorte, københavnske punkmiljø i 80erne. Unmack kom fra Viborg-egnen, Hassig spillede i diverse mere eller mindre kunstnerisk ambitiøse sammenhænge og var samtidig Lars H.U.G.s sidemand. En fælles tøjlesløs musikbegejstring - og Unmacks beundring - gjorde ham og Hassig til meget tætte venner. I 1986 begyndte de at arbejde sammen om projektet Love Shop.

»Mine bedste minder om Hilmer er fra den periode, hvor jeg besøgte ham og han lavede mad til mig - jeg havde ikke en øre - og vi talte om og lyttede til musik. Man kan sige, at Hilmer fandt sig i mig som musiker. Jeg var bare Kliché-fan. Jeg var vant til at spille sammen med folk, der spillede lige så dårligt som mig selv. Jeg havde ikke en tone i livet,« siger Jens Unmack tørt.

Da Love Shop i 1990 udsendte albummet ’1990’, vakte det stor opmærksomhed, især p.g.a. Unmacks tekster, Hassigs guitar og den særlige melodiøsitet. Som har været der lige siden i Unmacks og Love Shops musik.

Love Shop, da kernen bestod af Hilmar Hassig, Jens Unmack og Henrik Hall.
Love Shop, da kernen bestod af Hilmar Hassig, Jens Unmack og Henrik Hall. Foto: MORTEN LARSEN/SCHILLER
Vis mere

»Drømmen var at undslippe konventionerne i det Punk-Ge-stapo, vi kendte i København. Drømmen var at lave et popband. Hilmer og jeg mødtes omkring pop-plader fra 60erne. Helt banal musik, der har en troskyldighed i sig, og som ikke virker som noget, der bokser nedad for at blive populært. Det måtte gerne have den skamløse pop-faktor,« siger Jens Unmack.

Først med det fjerde album, ’Go’ (1997), fandt Love Shop et musikalsk udtryk, der for alvor gav mening for dem live. Med en mere basal rock-tilgang til musikken. I øvrigt kom Mikkel Damgaard, diverse keyboards m.m., og Thomas Duus, trommer, med i bandet. Som de har været siden.

Ikke altid lykken at optræde

Men selvom Love Shop havde fundet sig selv musikalsk, var det ikke altid lykken at optræde.

»Når vi kom uden for de store byer, var det ikke bare op ad bakke. Så var det bjergetape udenfor kategori, jo længere vestpå vi kom. Vi spillede engang for fem mennesker i Fermaten i Herning, hvoraf de to var mine forældre. Da var jeg ikke stolt overfor mine forældre. Det enkelte job kan være hårdt nok. Men hvis du har en turné med 10-15 tilskuere hver aften, og når du står op om morgenen og træder ud på hovedgaden og erkender, at ingen aner, at man har været i byen. Det er hårdt i længden,« siger Jens Unmack og tilføjer:

»Jeg har lært at påskønne hvert et minut af vores koncerter i dag, efter års kamp for at få folk til at glemme, hvor få de var, når de så os. Jeg nyder festen.«

De sidste år af det oprindelige Love Shops liv blev et helvede for alle.

»Vores sidste album sammen (’National’, 2003, red.) lyder jo som et borgerkrigshærget land. Fordi det var den forfatning, vi desværre var i. Det var et band, der lukkede sig af for verden og rullede pigtråd ud. En ørkenborg med tårnvagter, der fik besked på at skyde på alt, der nærmede sig,« siger Jens Unmack i ’Himmelflugt og højdeskræk’.

Han tilføjer overfor BT:

En levende stemning

»Det var metaltræthed. Vi havde arbejdet meget hårdt i mange år. Først var jeg ham, der kom med nogle idéer til sange og ord. Hilmer stod for resten. Jo mere jeg lærte, jo større lyst fik jeg til at høre mine musikalske synspunkter i min egen musik. Når man arbejdede med Hilmer, var det kun hans vej. Det mærkede Lars H.U.G. også. Vi havde indspillet et par plader, hvor vi sad tilbage med en følelse af, at der skulle ske noget nyt. Det skulle man ikke sige til Hilmar. Jeg ville gerne noget med nogle mennesker i studiet, der spillede sammen. En levende stemning. Hilmar hadede enhver lyd, han ikke havde kontrolleret og tæmmet og plantet i sin engelske have. Det var en styrke, men hvis det først havde udviklet sig til en svaghed, var det umuligt at komme videre,« siger Unmack.

Efter bruddet i 2004 var der så stort fjendskab mellem Jens Unmack og Hilmer Hassig, at de aldrig nåede at mødes inden dennes tragiske død i 2008.

Depression og slidt venskab

»Vores venskab var slidt ned,« siger Unmack.

Det fremgår af bogen, at Hassig løb ind i en depression, da han opdagede, at Unmack var på vej med sit første soloalbum. Det føltes som dødsstødet til Love Shop. Samtidig begyndte han at slække på sin berømte disciplin, når han mødtes med andre musikere. Der blev drukket og røget mere end tidligere. Dog ikke når han var sammen med sine to døtre, som han forgudede.

Da han blev kæreste med Nanna Lüders, kom der endelig lys i hans liv, siger en ven. Så meget desto mere tragisk var ulykken, der tog livet af ham.

En støttekoncet til fordel for Hassigs døtres økonomiske situation førte til, at Love Shop med Henrik Hall blev gendannet. Kort efter var Henrik Hall så hårdt ramt af sin kræft, at han måtte droppe at spille live.

»I begyndelsen var der meget fokus på, om jeg kunne fortsætte. Også fordi mange havde den opfattelse, at jeg bare var ham, der kom med sangene, og Hilmer stod for musikken. Jeg er ret stædig som person. Der var en hårdhed i Love Shops skæbne, som jeg ikke kunne lade sidde på hverken mig eller bandet og bare lade passere, uden at vi fortsatte.«

Love Shops seneste album blev anmeldt med seks stjerner af BTs Henning Høeg.