Hvad ville Julius Cæsar mon drikke ved festlige lejligheder, hvis han levede i dag?

Det er man ikke i tvivl om på Planeta, en af Siciliens mest kendte vingårde. Her går man med fremskredne planer om at lave den vin, som man mener har været den romerske kejsers favorit-vin.

Vinen skal produceres på druer fra marker i den lille Mamertino-appellation i den nordøstlige del af øen - marker, som Planeta for nylig har lejet. Netop Mamertino havde i romer-tiden ry for at levere en rødvin, som kejseren bestilte, når han skulle have fest.

Planeta har derfor indledt et samarbejde med Attilio Scienza, professor i vinavl ved universitetet i Milano, for sammen med ham at genfinde de glemte, lokale druesorter, som blev blandet med nocera - en drue med et højt garvesyre-indhold, som var en af hovedelementerne i den kejserlige vin.

Og man håber at kunne komme så tæt på den oprindelige blanding som muligt.

- Næste vinter agter vi at tilplante syv hektar marker med vinstokke - og vi håber at være klar med første årgang af kejservinen i 2015, siger Francesca Planeta til winespectator.com.

Endvidere er det Planetas hensigt - stadig under forudsætning af, at forsøget falder heldigt ud - at bygge et lille vingård i byen Capo Milazzo, hvor der skal produceres omkring 30.000 flasker om året.

- Selvfølgelig kan vi ikke lave vinen præcis som den, Julius Cæsar drak - alene af den grund, at vi bruger moderne vinificerings-metoder. Men vi vil tilstræbe, at vinen kommer så tæt på den originale kejservin som muligt, dog uden at den bliver oxideret (får utilsigtet ilt, red.), sådan som den oprindelige vin formentlig har været, siger Francesca Planeta til det amerikanske internet-vinmagasin.