Brixtoftes kuldsejlede IT-drøm og ny vennetjeneste skal betales af borgerne. På Gammelgårdsvej 93 i Farum ligger en tom byggegrund. En byggegrund, der fremstår som bevis på borgmester Peter Brixtoftes fejlslagne visioner og hans ublu forbrug af skatteydernes penge.

Samtidig repræsenterer byggegrunden endnu en af den lange række af vennetjenester i millionklassen til borgmesterens bonkammerater på Farum-borgernes regning. Engang lå der en gammel bolchefabrik på grunden - Evers-fabrikken.

Men så en forårsdag forrige år fik den driftige borgmester endnu en af sine mange ideer. En IT-park. Sådan én måtte Farum da have. En stor fin én med masser af stål, glas og rige IT-firmaer med bunker af penge. Et mekka for de voksende internet- og computerfirmaer midt i Brixtoftes smørhul af en forstad.

Beslutningen om at købe grunden lå ikke langt væk. Prisen blev aftalt til 16,5 millioner kroner, som borgmesteren rask væk lagde oven i Farums støt voksende milliardgæld hos kommunens »pengetank« - finansieringsselskabet FIH. For god ordens skyld erhvervede borgmesteren samtidig også grunden på den anden side af gaden, og endnu 12 millioner kroner strøg derfor ud af kommunekassen.

Arkitekter lavede flotte tegninger, og en interesseret entreprenør blev kontaktet. Der blev jublet, klappet og skålet. Farum skulle være Nordsjællands svar på Silicon Valley.

Det er nu mere end to år siden, Farum sammenlagt betalte 28,5 millioner kr. for Peter Brixtoftes vision. Men Farum fik aldrig sin IT-park, entreprenøren kom aldrig i gang, og de dyre arkitekttegninger samler i dag støv i en skuffe et eller andet sted.

For IT-branchen haltede af sted i en stadig dybere krise, og entreprenøren NCC, som Farum havde hyret til byggeriet, kunne ganske enkelt ikke finde købere til de dyre faciliteter i Farum. Og så falmede borgmesterens entusiasme, fortæller kilder i Farum Kommune til B.T..

Men selv om borgmesteren ikke længere drømte sine IT-drømme, havde han tid til at udnytte den gamle bolchefabrik til endnu en i den lange række af vennetjenester til sin gode ven og storaktionær i Farum Boldklub, vognmand Michael Henriksen.

Peter Brixtofte gav sin gode ven arbejdet med at rive bolchefabrikken ned - helt uden om en generende udbudsrunde - og vel vidende at grunden på det tidspunkt var usælgelig.

B.T. erfarer, at Farum Kommune ganske enkelt dikterede entreprenørfirmaet NCC, at nedrivningen skulle gå til Michael Henriksen, og at den del af arbejdet ikke var noget, som NCC skulle bekymre sig om.

Det betød, at da nedrivningen i april sidste år var gennemført og grunden efterladt som et gabende hul i et stykke jord, fik Michael Henriksen udbetalt omkring 3,5 millioner kroner for et arbejde, som B.T. fra folk i branchen har fået vurderet til ikke at have kostet Michael Henriksen meget mere end en halv million at udføre. En rask vennetjeneste i størrelsesordenen tre millioner kroner - hevet op af skatteborgernes lommer.

Efter kommunens diktat - og med betydelig uvilje, oplyser B.T.s kilder - henviste NCC alle kontakter fra konkurrerende nedrivere direkte tilbage til Farum Kommune. Her kunne ordførende kommunaldirektør Leif Frimand så meddele, at kontrakten for længst var Michael Henriksens.

Hos entreprenøren NCC hed projektlederen dengang Ole Dahl. »Jeg kunne godt fortælle dig en lang historie om det der. Men jeg vil bede dig om at tale med Poul Hedegaard, som er vores topmand på ejendomme og boliger,« siger han, da B.T. kontakter ham om projektet.

Vi har forstået, at du blev kontaktet af konkurrerende nedrivere? »Ja.« Og en af dem truede med en retssag, da han fandt ud af, at kontrakten allerede var givet til Michael Henriksen?

»Ja . . . men jeg vil sgu igen bede dig om at snakke med Poul Hedegaard omkring den her sag, for den kan hurtigt blive lidt speget. Alt, hvad jeg har foretaget mig som projektleder i den her sag, er gået videre til Poul Hedegaard, som var chef,« siger projektleder Ole Dahl.

Poul Hedegaard, der er leder af NCCs projektudvikling i Østdanmark, bekræfter, at kommunen selv krævede at stå for nedrivningen af den gamle bolchefabrik:

»Nedrivningen var noget, kommunen kørte selv. Det var vi ikke involveret i. Det var simpelthen ikke os, der stod for det. Vi skulle overtage en nedrevet grund,« siger Poul Hedegaard, der dog ikke er meget for at tale om sagen.

Vi ved, at Ole Dahl bliver kontaktet af konkurrerende nedrivere, hvoraf én senere truer med sagsanlæg, fordi Michael Henriksen har fået kontrakten, uden at den har været i udbud. »Jamen . . . det tror jeg ikke . . . altså han kan slet ikke udtale sig om det forhold der, for da er han ude af sagen, og . . . altså det kan vi ikke sige mere om.«

Kan eller vil? »Altså, det er ikke vores business overhovedet, og vi vil ikke rodes ind i noget. Jeg kan kun gentage, at vi har ikke haft noget med nedrivningen at gøre, så der må jeg henvise dig til kommunen,« siger NCC-lederen, Poul Hedegaard.

Det har ikke været muligt for B.T. at få en kommentar fra hverken Leif Frimand eller Peter Brixtofte til det hul i jorden, som på Gammelgårdsvej i Farum i dag repræsenterer 32 millioner skattekroner - og nok en kuldsejlet Brixtofte-vision.