De er velfungerende, har penge og savner ingenting. Alligevel stjæler de med arme og ben.

Antallet af helt almindelige piger på 12 til 16 år, der gribes i butikstyveri, er nærmest eksploderet i løbet af de seneste år.

Mens unge mænd er stort set usynlige i statistikken, har skolepigerne mange steder indtaget førstepladsen som den gruppe, der oftest gribes med stjålne varer i lommen.

- Statistikken er meget entydig. Der er rigtig mange i den her aldersgruppe, der stjæler, og pigerne er massivt overrepræsenteret. I dag bliver næsten alle butikstyverier her i byen begået af enten misbrugere, professionelle udlændingebander eller piger på 12-16 år, siger Lars Bo Hansen, der er vicepolitikommissær ved Sydøstjyllands Politi i Vejle.

Massiv stigning

På landsplan bekræftes tendensen af butikkernes brancheorganisation, Dansk Erhverv.

Her har medlemmerne de seneste fem år oplevet en konstant og massiv stigning i antallet af butikstyverier begået af mindreårige.

- Alene i år har 42 procent af butikkerne mærket en stigning. Vi har ikke tal på kønsfordelingen, men min fornemmelse er også, at pigerne er det største problem, siger Lars Alexander Borke, der er procesdirektør i Dansk Erhverv og medlem af det Kriminalpræventive råd.

I et forsøg på at finde årsagen til den opsigtsvækkende udvikling har politiet i blandt andet Vejle gennemgået sagerne med unge kvindelige butikstyve, og billedet er klart: Tyverierne er planlagte, udføres efter skoletid og begås stort set altid af to-tre veninder i flok.

- Når de får fri, bliver de simpelthen enige om, hvor de skal gå hen, og hvad de skal tage, siger Lars Bo Hansen.

Hans undersøgelse viser, at det næsten altid er velfungerende piger med penge på kontoen, der anholdes. Alligevel er det oftest billige varer, der stjæles. Kunstige negle, plastikarmbånd, make up og smykker til under 100 kroner er de mest populære mål. Varer, som de unge sagtens kunne betale sig fra.

Snupper flere om dagen

Samme oplevelse har Bo Wagner, der er butikschef i Føtex i Sønderborg.

Her bliver op mod 70 procent af de opdagede butikstyverier nu begået af piger på mellem 12 og 16 år.

- Vi tager helt op til et par stykker om dagen, og det er især sådan noget som smykker og halskæder, de går efter. Men det er næppe for pengenes skyld, for de smykker, vi har, koster typisk under 200 kroner. Det er hverken guld eller diamanter, siger han.

Både han, politiet og Dansk Erhverv mener, at der er sket et skred i de unge pigers moral.

- De betragter det simpelthen som en bagatel, hvis det eksempelvis er et armbånd til 17 kroner, de tager. De tænker først over, at det er alvorligt, når de bliver taget, siger Lars Bo Hansen.