Som spiller fik han kælenavnet TryllErik for sine magiske evner med bolden. Fremover bliver Erik Rasmussen manden bag afrikanske tryllerier i Nordjylland.

Torsdag blev den tidligere Næstved-, FC Midtjylland- og AGF-træner præsenteret i en stilling som chef for en ny sportslig ledelse i 1. divisionsklubben Vendsyssel FF, og det betyder ændringer i den klub, der lige nu er toer i Danmarks næstbedste række. Truppen, der tæller tidligere Superliga-profiler som målmanden Jesper Christiansen (tidl. FCK og OB) og forsvarsspilleren Chris Sørensen (OB og Randers) kan se frem til afrikansk krydderi.

»Vi kommer til at satse på talentudvikling, og vi kommer til at satse på afrikanske spillere. På unge talentfulde spillere med anden etnisk baggrund samtidig med, at vi gerne vil holde på de største talenter i lokalområdet,« siger 56-årige Erik Rasmussen til BT.

Erik Rasmussen blev for alvor et varmt trænernavn i Danmark, da han fik succes i FC Midtjylland i midten af 00’erne. Det skete blandt andet ved at hente unge afrikanske talenter op fra samarbejdsklubben FC Ebedei, og det er noget lignende, man kan forvente i Vendsyssel FF.

I en årrække har Erik Rasmussen været involveret i et humanitært projekt i det afrikanske land Sierra Leone, hvor han undervejs har oprettet fodboldakademiet FANT. Derigennem vil Erik Rasmussen etablere en dansk/afrikansk fodboldforbindelse.

»Jeg har meget erfaring med det. I FC Midtjylland besøgte jeg deres akademi i Nigeria og arbejdede rigtig meget med de unge spillere. Mange af dem tog vi op som 16-17-årige til træning med førsteholdet. Nu har jeg været fem år i Afrika med mit eget projekt, så jeg mener, jeg har en rigtig god baggrund for det,« siger Erik Rasmussen og begrunder valget om en flerkulturel trupsammensætning i Vendsyssel, der vil i Superligaen inden for 2½ år. Og gerne før:

»Du kan få nogle spillere, som har nogle værktøjer, som danskere ikke har. Spillere, som kan noget exceptionelt og unikt. Kan du få nogle individualister, som kan noget specielt, integreret, vil det selvfølgelig blive mere underholdende at gå til fodbold.«

Det kræver jo også et stort integrationsarbejde. Hvordan skal det gøres?

»Det er noget, vi skal løfte fælles. Ikke kun i klubben, men hele området. De kommer helt sikkert til at være bosiddende i Hjørring, efterhånden som de kommer. Det kunne være i kontaktfamilier. Når der kommer én, som aldrig har set en vaskemaskine, som aldrig har set en opvaskemaskine, som ikke ved, hvad en bank er og ikke har nogen bankkonto, skal de have nogen, som tager dem i hånden og hjælper dem,« siger Erik Rasmussen, der dog gerne vil slå fast:

»Men det bliver ikke en invasion fra det afrikanske kontinent.«

Der bliver heller ikke tale om en omgående tilførsel af afrikanske talenter. Den kerne, der har sendt Vendsyssel FF på superligakurs, skal fastholdes.

»Det er en meget løbende og lang proces. Det kan være, vi skriver med én spiller fra Sierra Leone i denne første halvsæson, og så kan det være, der kommer flere til sommer. Vi skal ikke ind nu og lave om på truppens dynamik og hierarki. Det er vigtigt,« siger Erik Rasmussen og henviser til sidste vinter, hvor en række spillere blev hentet ind i vinterpausen. Efterfølgende gik holdet i stå og missede oprykningen.

Med Erik Rasmussen i spidsen skal holdet tage skridtet op i Superligaen. Med hjælp fra afrikanske diamanter.