Flere badestrande kan blive fri fra e-coli-bakterier fra menneskelig afføring, hvis der bliver rettet op på problemet.

Omkring 150.000 sommerhuse er ikke tilsluttet kloaknettet, og mange af dem udleder derfor toiletspildevand i åer, søer og badevand. Det er en alvorlig mangel, som der bør rettes op på, mener en bred kreds af kritikere, skriver Politiken.

- I dag bliver de fleste sommerhuse brugt året rundt, og de nedsivningsanlæg, som tager sig af spildevandet, er kun beregnet til, at der bor mennesker i to-tre måneder om året. Derfor ender store dele af spildevandet i vandmiljøet, påpeger Niels Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, over for Politiken.

Det rådgivende ingeniørfirma Grontmij vurderer, at hurtigere kloakering af knap 90.000 af de mest tætliggende huse kan betale sig, fordi det bliver nemmere for myndighederne at opfylde vandplanerne. Hertil kommer, at det kan skabe 4.000 lokale job og give øget turisme, blandt andet fordi flere badestrande bliver fri for e-coli-bakterier fra menneskelig afføring - og dermed kan få blå flag.

- For en beskeden investering får kommunerne stor gevinst for pengene, og grundejerne får styr på den høje grundvandsstand, siger Henrik Sjøstedt, chefrådgiver i Grontmij, til Politiken.

En del sommerhusejere mener, at Dansk Byggeri og Grontmij bare forsøger at skabe omsætning til sig selv, og Fritidshusejernes Landsforening kører flere protestsager imod, hvad kritikere kalder »tvangskloakering«, »overgreb« og »en pengemaskine for kommunerne«, som ikke er miljømæssigt begrundet. Men ofte er det faktisk miljømæssigt begrundet, ifølge miljøorganisationer og uafhængige eksperter.

- Der kan mange steder i landet være betydelige vandmiljøgevinster at hente ved bedre håndtering af sommerhusområdernes spildevand, og det vil helt sikkert blive nødvendigt med det nye klimas mere og kraftigere nedbør, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, til Politiken.

BNB