Formanden for fagforeningen FOA, Dennis Kristensen, står ved sin sammenligning af Kræftens Bekæmpelse og Jehovas Vidner, efter hospitalsdirektøren ved Regionshospitalet i Randers kritiserede den.

Den specielle sammenligning opstod, da finans.dk onsdag kunne afsløre, at pensionskasser investerer i tobaksvirksomheder på trods af, at flere af pensionskassernes ejere, som blandt andet er kommuner og regioner, har strenge regler mod rygning.

I artiklen forholder Kræftens Bekæmpelse sig kritisk til pensionskassernes investeringer, og det fik Dennis Kristensen til at sammenligne organisationen med den religiøse gruppe Jehovas Vidner.

»Kræftens Bekæmpelse er sundhedsvæsenets Jehovas Vidner (...) Det er for længst slået over i det rene religiøsitet, og vi kan ikke i sådan en sag, hvor vores medlemmer mener det stik modsatte af hinanden, lade det blive afgjort af den slags jihad,« siger Dennis Kristensen til Jyllands-Posten.

FOAs pensionskasse Pensam er en af de pensionskasser, som investerer i tobaksindustrien, og derfor faldt Kræftens Bekæmpelses kritik Dennis Kristensen for brystet.

Men nu langer Jonas Dahl, tidligere skatteminister (SF) og nuværende hospitalsdirektør ved Regionshospitalet i Randers, ud efter Dennis Kristensen og hans sammenligning.

’Det er godt nok dagens mest tåbelige sammenligning. Kræftens Bekæmpelse = Jehovas Vidner, helt ærligt Dennis!’ skriver han på det sociale medie Twitter.

Det har fået Jyllands-Posten til at bede Dennis Kristensen uddybe, hvad han mente med sin kommentar.

Han forklarer, at han mener, både Jehovas Vidner og Kræftens Bekæmpelse missionerer, og at det sker på en måde, hvor man skammer medlemmer ud. Han bygger sin kritik på, at han selv flere gange har arbejdet sammen med organisationen og derfor har set denne praksis med egne øjne. Derfor holder han også fast i sammenligningen.

Medlemmerne skal hjælpes til et rygestop, men ikke på den måde, Kræftens Bekæmpelse gør det, mener han. For de bruger ’pisk og løftede pegefingre,’ og det støtter han ikke op om.

Men den forklaring ændrer ikke på Jonas Dahls kritik. Han understreger, at Kræftens Bekæmpelse arbejder ud fra fakta, og at det efterhånden er slået fast med syvtommersøm, at rygning er farligt. Derfor mener han, at det er ’ualmindeligt træls’ at sammenligne organisationen med en strengt religiøs trosretning.

Desuden påpeger han, at rygning som problem ikke skal negligeres, og for ham lyder det som om, det er netop det, Dennis Kristensen gør.