Det var en benhård mavefornemmelse, der satte Søren Sindbæk, professor i middelalderarkæologi, på sporet af det nye fund.

I forvejen har man i Danmark fundet fire vikingeborge fordelt i landet. Men der var en tom plet på kortet.

- Der manglede en i Østsjælland, så jeg begyndte at kigge på, hvilke steder den muligvis kunne ligge. I dag ligger pladsen ved en fredelig ådal, men for 1.000 år siden var her faktisk en fjord, som lå bag Køge. Sammen med Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter begyndte vi at interessere os for denne lokalitet, fordi alle pile pegede i den retning, fortæller Søren Sindbæk.

Første borg

Første indikation af, at der kunne befinde sig en borg i området, kom fra en laseropmåling for få år siden. Her befinder sig et omrids at noget, der kunne være en trelleborg. Men det var først, da de to arkæologer sidste efterår undersøgte pladsen med et magnetometer - et apparat som kan måle små forskelle i jordens magnetisme og fortælle, om der ligger noget under jordoverfladen - at de for alvor fik et sug i maven.

Og da de derefter fik indhentet tilladelse fra jordejeren til at gå videre, fik de lavet et kort udfra magnetometerets målinger. Som viser et klart omrids af borgen.

- Der kunne vi se, at den var cirkelformet og havde en omkreds, der var utrolig tæt på vikingetidens borge, forklarer Søren Sindbæk.

I sidste måned begyndte gravearbejdet, og holdet fandt - præcis som de havde håbet udfra kortet - tømmerbyggede fronter på borgen samt den første af borgens fire porte. Det har dog lange udsigter, før arkæologerne har fået svar på deres spørgsmål. I første omgang graves der videre på pladsen. Derefter venter mange måneders laboratorie-arbejde og hvis pengene og tilladelserne er der, graves der igen fra næste forår.