Det er de ældre og ikke de unge, som stiger i antal i Debitor Registrets skyldnerregister. De unges økonomi er bedre end rygtet, siger forbrugerøkonom.

Studiegæld og ubetalte regninger er måske det, mange forbinder med unges økonomi. Men antallet af unge, som er blevet registreret som skyldnere hos Debitor Registret er ikke steget siden 2010.

Samlet set er antallet af dårlige betalere steget med 12 procent siden januar 2010, men blandt de 18-25-årige er stigningen på blot to procent. For de ældre over 65 år er stigningen helt oppe på 44 procent.

Ifølge forbrugerøkonom i Danske Bank, Las Olsen, er der dog en naturlig forklaring bag tallene.

- Grunden til, at der er kommet flere ældre skyldnere, er nok, at mange boligejere er kommet i klemme siden januar 2010, da boligerne blandt andet tager længere tid at sælge. Og der er ikke mange boligejere under 25 år. Desuden er stigningen hos ældre nok også høj, fordi de havde et lavt udgangspunktet på forhånd. Pensionister har tit orden i økonomien, og det er sjældent dem, der kommer i uføre, siger han.

Selvom der er kommet få nye skyldnere blandt de unge i Debitor Registret, er der stadig registreret 15.936 unge som dårlige betalere. Las Olsen mener dog, at de unges økonomi er bedre end rygtet.

- De fleste unge kan godt forstå, at de ikke skal bruge mere, end det de tjener. Men for dem svinger det mere med indkomsten, og en del roder sig ud i eksempelvis studielån. Mange unge kunne desuden få mere ud af deres økonomi og gøre det let for dem selv ved at lægge budget. For de unge, som havner i gæld, er det dog ikke særlig store beløb, modsat for eksempel de 40-årige, hvor gælden kan handle om boligforhold, siger han.

Debitor Registrets tal passer godt til Las Olsens formodninger. De viser nemlig, at de ældre over 65 år har den højeste samlede forbrugsgæld og i gennemsnit skylder omkring 80.000 kroner, som er næsten ti gange mere, end hvad de 18-25-årige skylder. Debitor Registret er Danmarks næststørste skyldnerregister og registrerer både private og virksomheder.