Kopenhagen Furs auktionssal i Glostrup har de sidste uger fungeret som både arbejdsplads og hjem for 500 kinesiske minkproducenter. Se billederne.

- Vi starter på 480, 480, hører jeg 490? 490! 490, hører jeg 500? 510! 510! Hører jeg 520, 520, godt solgt for 520!

En hurtig banken med hammeren i bordet, og endnu en ladning korthårede, sorte hanmink er solgt til en kinesisk minkproducent. Auktionaren, der snakker hurtigere, end de fleste ører kan følge med, er allerede videre til den næste minktype.

BM

Fem gange om året bliver en stor auktionssal hos Kopenhagen Fur i Glostrup forvandlet til en kinesisk by. De mange kinesere er minkproducenter, og de er i Glostrup for at opkøbe minkskind. Fra torsdag d. 19 april til i går eftermiddags har de spist alle måltider og arbejdet næsten i døgndrift for at få de bedste skind til de bedste priser.

Det er her, de tjener og bruger penge. Det er det her, de arbejder med. I alt omsætter kineserne og minkproducenter fra andre lande for over to milliarder kroner på fem dage.

Flere timer ad gangen sidder de inde i et stort auktionslokale. Inde i auktionssalen sidder der over 700 minkproducenter, hvoraf der er rekordmange kinesere. Der bliver omsat for over 30.000 kr. i sekundet. Der bliver råbt, banket i borde, viftet med arme og skændtes om at få de rigtige priser. Det er i dette lokale at det bliver afgjort, hvad minkskind skal koste på verdensplan.

Kina er god kunde

- Kina har været vores vigtigste kunde de sidste 4-5 år. Og de bliver kun vigtigere og større med årene, siger Tage Pedersen, der er formand for Dansk Pelsdyravlerforening, som er med til at arrangere de store auktioner.

Den økonomiske krise, som ellers truer det meste af verden, lader ikke til at få has på kineserne. Faktisk stiger deres økonomiske fremgang på landsplan med ca. 10 pct. hvert år.

- Det betyder, at der er mange nyrige kinesere, som vil associeres med rigdom. Derfor er blandt andet minkpelse så populære i det folkerige land.

- At have råd til en pels, er et symbol på prestige, fortæller Johnson Lau, der er en af de mange kinesiske minkproducenter, der er i Glostrup for at få det bedste af det bedste. Han fortæller, at kinesiske kvinder gerne sparer i flere år, for at kunne spendere 2000 dollar på en minkpels.

Foto: Christian Als
Vis mere

Mink som forretning

- De nyrige kinesere vil gerne efterligne den vestlige mode, og komme så tæt på vestlig levestandard, som muligt. De efterligner i høj grad, hvad de ser her, siger Tage Pedersen.

Kineseren Lau Johnson har sin egen minkfarm i Kina, men alligevel har han i næsten 20 år taget turen til Glostrup, når der er auktion for at købe minkskind.

- Kvaliteten i Danmark er bare bedre. Der er flere farvevarianter, og selve pelsen er en bedre kvalitet, jeg ville ønske de ville dele deres hemmelighed med mig, siger han og griner

En ram og harsk lugt af dyr rammer næseborene med ubehagelig skarphed. Et kæmpe rum er fyldt til bristepunktet med flåede rå minkskind. Det er dem, der lugter. Der er over fem millioner af dem i Kopenhagen Furs lokaler i Glostrup.

Som en form for opsparing ligger de stablet kasse på kasse. I rummet er der mink for over to milliarder kr.

Kopenhagen Fur har flere gange været kasteskyts for dyrerettighedsorganisationer, der råber op om dyremishandling. Men i auktionslokalet handler det ikke om dyr, men om penge, udbud og efterspørgsel. Mink er en forretning, som så meget andet.

Der er ingen skind, der forlader det lugtende lokale, uden betaling, forklarer Anders Klitgaard, der arbejder hos Kopenhagen Fur som sorterer af minkskind.

- No money, no mink, plejer vi at sige, griner han godmodigt.

I kantinen er der billeder fra de sidste 10 år med indehaveren af årets største køb. De sidste fire år har det været kinesere.

Hvad er BT Special? BT Special er en anbefaling af timens mest interessante BT-historie, du kun finder på www.bt.dk eller m.bt.dk.