Uddannelsesministeren vil hente minimum en milliard kroner ved at afkorte studietiden på universiteterne med mindst tre måneder. Det skal være nemmere at overføre merit mellem studier.

Studerende på landets universiteter skal i gennemsnit mindst tre måneder hurtigere igennem studiet og ud på arbejdsmarkedet. Sådan lyder kravet fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R), som blandt andet vil give studerende bedre mulighed for at modregne studieskift og udlandsophold i studietiden. Det skal være med til at reducere »unødig spildtid«, der ifølge ministeren koster samfundet fem mia. kroner, skriver Berlingske.

- Vi beder folk om at trække sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet, og i trepartsaftalen beder vi folk på arbejdsmarkedet om at arbejde mere. Derfor er vi nødt til at sige til de unge, at de også kommer til at bidrage, siger Morten Østergaard.

90 procent af landets studerende er længere tid end de normerede fem år om at tage en kandidatgrad. I gennemsnit bruger de 6,3 år. Morten Østergaard vil sætte tempoet i vejret, så en strukturel gevinst for statskassen på mindst en milliard kroner kan skrives direkte ind i regeringens økonomiske 2020-plan, der ventes senere på måneden.

- Når det samlede potentiale er så stort, så mener jeg, at vi taler om reformer i milliardklassen, siger Morten Østergaard. En milliard kroner svarer ifølge Uddannelsesministeriet til en gennemsnitlig forkortelse af studietiden for de forsinkede på godt tre måneder.

Jens Oddershede, formand for Rektorkollegiet, er enig i, at studerende skal hurtigere gennem universitetsuddannelserne, men advarer mod at modregne merit ved studieskift:

- Hvis regeringen gør alvor af den merit-diskussion, kommer der kandidater ud fra universiteterne uden den kvalitet, som vi leverer i dag.

Venstre støtter regeringens mål, men er skeptisk over for redskaberne.

- Hvis det handler om at fjerne bureaukrati og barrierer, så er det godt, men vi skal ikke udvande fagligheden, siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).