Seest-katastrofen: Par har netop tabt årelang sag mod forsikringsselskab - syv år efter braget, der ændrede deres liv

Tilværelsen blev på ét sekund ændret for Åse og Allan Larsen, da eksplosionen kom med en kraft, ingen havde fantasi til at forestille sig.

N. P. Johnsens Fyrværkerifabrik i Seest ved Kolding sprængte i luften, og ægteparrets hus på Lerbjergvej 43 var fra dét øjeblik, klokken 17.45 3. november 2004, ubeboeligt.

Seest-katastrofen ligger nu mere end syv år tilbage, men for Åse og Allan Larsen kunne det lige så godt være sket i går. For sidste del af forsikringssagen er først nu afsluttet: Ankenævnet for Forsikring har endegyldigt afvist, at parret skal have dækket udgifter på samlet knap 250.000 kroner, som de mener at være berettiget til på grund af dels for lille erstatning udbetalt for skadet indbo, dels merudgifter for kørsel i perioden, da de var genhuset forskellige steder.

Ankenævnet har ikke taget stilling til substansen i sagen, men konstaterer i sin kortfattede kendelse, at sagen er forældet, og at kravet fra Åse og Allan Larsen mod forsikringsselskabet Tryg derfor afvises.

Tolkede loven forskelligt

Undervejs er netop forældelsesfristen i den slags sager blevet ændret, og det har været med til at komplicere forløbet. Ikke mindst illustreret ved, at selv de advokater, parret har haft, har tolket loven forskelligt.

- Det har været et mareridt for os lige siden ulykken, og det præger stadig vores liv. Vi er kørt psykisk ned, jeg har fået en depression, og det påvirker vores ægteskab og familieforhold, siger 45-årige Allan Larsen, mens han kaster et blik på de 12 grønne ringbind med sagsakter.

Efter fyrværkerikatastrofen blev Lerbjergvej 43, der er Allans barndomshjem, af en taksator i første omgang bedømt til at være beboeligt. Taksatoren mente, at der skulle flyttes en væg og derudover udføres diverse reparationer. Så kunne familien flytte ind igen, fik de at vide.

- Men vi ville ikke være med til at klippe-klistre i huset, for vi har hele tiden ment, at det var totalskadet, siger Allan Larsen.

Det blev da også enden på første del af forsikringssagen. Men først efter huset var blevet takseret for fjerde gang. Parret solgte derefter ejendommen inklusiv erstatning til et byggefirma, hvorefter de i april 2007 købte deres nuværende hus ved Farris i Sønderjylland.

- Det tog hårdt på os at skulle kæmpe for at få erstatningen for huset. Tryg har sagt, at de har behandlet os til UG, men hvordan kan man behandle nogen til UG, når et hus skal vurderes fire gange, før de kommer frem til det samme, som vi har været sikre på fra begyndelsen, spørger Allan Larsen, som i dag er sygemeldt på grund af psykiske problemer.

Civilret eneste mulighed


Kravet fra parret om at få dækket merudgifter til kørsel under genhusnings-perioden samt at få opjusteret beløbet for skadet indbo har Tryg hele tiden afvist.

De har altså netop fået fuld medhold i Ankenævnet for Forsikring, hvor der sidder to repræsentanter fra forbrugersiden, to fra forsikringsbranchen og en juridisk dommer.

Åse og Allan Larsen har nu som eneste mulighed at køre en civilretslig sag. Det kræver dog, at de på forhånd deponerer 50.000 kroner hos deres advokat. De penge har de ikke.

Kommunikationschef i Tryg Forsikring, Gerhard Dall er glad for afgørelsen:

- Det er naturligvis en forfærdelig oplevelse, familien Larsen har haft i forbindelse med ulykken. Fra Trygs side noterer vi os, at vi i første del af forsikringssagen har udbetalt en betydelig erstatning for huset og for indbo, og vi er selvfølgelig tilfredse med, at et enigt ankenævn nu i sidste del af sagen giver os medhold, siger han.