En dansk ekspert mener, at man i fremtiden bør benytte sig af atomkraft for at afhjælpe klimaproblemet.

Det er en rigtig god idé, når FNs Klimapanel i en kommende rapport, ifølge Politiken, anbefaler, at der i fremtiden i højere grad satses på skifergas og atomkraft for at afhjælpe den truende klimakatastrofe.

Rapporten, som skal forhandles endeligt på plads i København senere på måneden, konkluderer, at det ikke er nok at satse helhjertet på grønne energiformer for at redde klimaet.

Det synspunkt har civilingeniør og forhenværende professor i reaktorfysik og atomkraftteknik Povl Lebeck Ølgaard haft i mange år, og han er overbevist om, at særligt atomkraft kan gavne miljøet.

»Man er bange for at få mere CO2, når man afbrænder fossile brændstoffer, og det vil påvirke klimaet på Jorden. Ved hjælp af kernekraft kan man reducere mængden af CO2, der produceres og sendes ud i atmosfæren. Det vil altså betyde, at man får en meget langsommere ændring af klimaet,« siger Povl Lebeck Ølgaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Hos WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening fastholder man, at det giver god mening at være imod de omstridte energiformer som atomkraft og skifergas.

»Vores arbejde handler primært om Danmark, og her mener jeg, at det holder at sige nej til atomkraft og skifergas«, siger formanden for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, til Politiken.

Povl Lebeck Ølgaard kan ikke følge, hvorfor modstanden mod atomkraft er så voldsom, og hvorfor det stadig bredt anses som farligt at få energi fra atomkraftværker.

»Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor der stadig er så stor modstand mod det. Det drejer sig nok fortsat om det skræmmebillede, som Tjernobyl skabte i 80erne, men situationen er en helt anden i dag,« siger Povl Lebeck Ølgaard og fortsætter:

»Tjernobyl-typen bygges ikke længere. Der slap en stor del affald ud dengang, men den risiko har man ikke længere på grund af de fysiske forhold. Tjernobyl blev ustabil, og kædereaktionen løb løbsk, men det vil ikke ske med de letvandsreaktorer, man bygger i dag. Man kan i værste tilfælde få en nedsmeltning, men reaktionen løber ikke løbsk. Affaldet bliver altså inde i reaktorbeholderen,« siger han.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) slår dog i Politiken fast, at atomkraft ikke er på Danmarks dagsorden. Primært på grund af den høje pris.