Danmarks import af træflis kan gøre indhug i regnskove, siger kritikere.

I dag får de første danskere fjernvarme lavet på ghanesisk gummitræ. Og der vil komme meget mere varme og strøm fra eksotisk træ i de kommende år. Men det er stærkt problematisk, påpeger eksperter over for Politiken onsdag.

- Den store forøgelse af træimporten risikerer at gøre indhug i ulandenes regnskov - til skade for klima, artsrigdom og lokalbefolkning, siger Thomas Færgeman, direktør i tænketanken Concito, til Politiken.

Professor i energiplanlægning på Aarhus Universitet Frede Hvelplund er enig:

- Stor nettoimport af træ er ikke en bæredygtig løsning, siger Hvelplund til Politiken.

En stor forøgelse af træimporten er en væsentlig del af det energiforlig, som regeringen er ved at lande med oppositionen. Træet er nødvendigt for at fylde det hul i energiforsyningen, som opstår, når Danmarks store forbrug af kul i de kommende årtier skal udfases. Beregninger, som Concito har foretaget for Politiken, viser, at den danske import af træflis vil skulle øges fra godt 1,5 millioner ton til cirka 6-8 millioner ton årlig i 2020.

Danmarks største leverandør af træflis, Baltikum, kan slet ikke dække den stigende efterspørgsel - som også kommer fra andre EU-lande. I fremtiden vil vi derfor skulle skrue op for forsyningerne fra Rusland, USA og Canada og supplere med leverancer fra Latinamerika og Afrika. Det er især problematisk, fordi træ i mange ulande stadig er den altdominerende energikilde til madlavning, og at der som hovedregel er mangel på det.

Hvis Danmark importerer biomasse fra ulande, vil der ofte være lokale, som går glip af det træ - og som derfor vil skulle ud og fælde regnskov som erstatning, skriver Politiken.

- Vi vil dræne klodens fattige lande for en ressource, som de har mangel på, for at vi kan sikre vores energiforsyning og pynte lidt på klimaregnskabet, siger Kristian Jørgensen, formand for ngo’en Verdens Skove (det tidligere Nepenthes), til Politiken.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) erkender, at der mangler faste regler på området.

- Vi kan ikke komme uden om import af biomasse fra ulande, men det ville være forfærdeligt, hvis det går ud over regnskoven. Derfor vil vi få eksperter til at definere kriterier for, hvornår import og brug af biomasse er bæredygtigt, siger han til Politiken.

BNB