Britta Roth gav sin kollega en nyre og gav ham nyt liv.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Mere end en fordobling i antallet af levende nyredonorer de seneste år har sat rekord i antallet af transplantationer på landsplan. Fortsætter udviklingen har Transplantationsgruppen regnet ud, at 2011 vil toppe med 50 transplantationer mere end i 2010. Og det er rekord.

- Der var ikke så meget at tænke over. Selvfølgelig skulle han have min nyre, siger Britta Roth, som satte sit eget helbred på spil ved at donere sin ene nyre til en kollega, hun ’ikke kendte specielt godt’.

Hvert år må mennesker lade livet, mens de venter på en nyre, et hjerte eller en lever. Antallet af donorer kan slet ikke indhente de mange, som mangler et organ. Tilstrømningen af levende donorer til nyreområdet har dog haft sin indvirkning på ventelisterne, der langsomt bliver mindre.

Alene i 2010 var antallet af nyretransplantationer 232, mens der i 2005 kun var 168 i alt. Det viser tal fra Scandiatransplant.dk.

Det perfekte match

I oktober 2007 stod 565 på venteliste, for at få en ny nyre. Chancerne for gevinst i nyrelotteriet var med andre ord meget små.

Det var derfor et noget uventet tilbud, som 35-årige Jonas Buron fik af sin kollega 32-årige Britta Roth over en kop kaffe i aftenpausen på en ganske almindelig oktoberdag i 2007.

- Jeg var helt paf. Jeg troede slet ikke mine egne ører. Jeg kunne i hvert fald ikke finde ud af at arbejde resten af den vagt, siger Jonas Buron.

I 2007 var lægerne kun lige begyndt at åbne op for den mulighed at finde en donor uden for familien. Da Jonas Buron allerede havde fået sin mors og senere sin fars nyre var alle muligheder inden for familien opbrugte.

Herefter fulgte en lang række prøver og etiske samtaler, der skulle sikre, at Britta var et donormatch.

- Da vi så matchede var jeg bare endnu mere sikker i min sag. Det betød bare, at det hele tiden var meningen, siger Britta Roth, som viste sig at være den perfekte donor for Jonas.

Større donormarked

Britta Roth og Jonas Burons historie var enestående i 2007, men i dag snakker man om en tydelig tendens, der har en positiv effekt på ventelisterne.

Årsagen til den positive tendens skyldes først og fremmest, at mulighederne for at blive levende donor er blevet meget bedre. Både fysiologisk og etisk.

- For år tilbage var det som udgangspunkt kun forældrene eller nære slægtninge, man modtog en nyre fra. I dag accepterer vi også ægtefæller og gode venner, siger professor og klinikchef på Nefrologisk Klinik på Rigshospitalet, Bo Feldt-Rasmussen.

Samtidig er lægerne blevet så gode til at transplantere organer, at de har gjort det muligt, at transplantere mellem forskellige blodtyper. Jan Rishave, der er formand for Transplantationsgruppen, peger specifikt på den medicinske del af transplantationen.- Der er efterhånden en ret stor overlevelsesprocent. Specielt den efterfølgende medicin-del af transplantationen er meget bedre. Vi er blevet rigtig gode til at hjælpe kroppen med at tage imod det nye organ, siger Jan Rishave, der også kan oplyse, at en nyre gennemsnitligt holder flere år i dag end tidligere.

For Britta Roth var det aldrig et problem at donerer en nyre, det kom naturligt for hende.

- Jeg blev faktisk aldrig nervøs, for jeg var aldrig i tvivl. Der kan ske så meget i dit liv – og du kan aldrig sikre dig helt alligevel, siger Britta Roth, som ikke tænker over eller mærker, at hun har én nyre.

- Mange mennesker lever med en nyre, selvom de ikke selv ved det. Og jeg er sikker på, at hvis jeg nogensinde skulle komme i nyreproblemer, så ville min familie støde til, siger Britta Roth, som for et måneder siden blev mor til Oscar.

Både Britta Roth og Jonas Buron er blevet venner for livet. Noget, der skete helt naturligt, understeger Britta.

- Jeg gjorde det meget klart fra begyndelsen, at han ikke skulle føle, at han stod i gæld til mig, siger Britta og smiler til Jonas.

- Jeg havde måske lidt dårlig samvittighed i begyndelsen, men det har jeg det ikke mere, for jeg vil alligevel aldrig kunne betale hende tilbage, lyder det fra Jonas Buron.

Du kan den 30. december møde Britta og Jonas i TV2's gallashow Heltegalla, hvor Britta bliver hyldet for sit mod.