Tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) fortalte ikke, at andre lande nu må hænge på asylansøgere som en konsekvens af manglende foto og fingeraftryk af asylansøgere i Københavns Lufthavn, da han for knap fire uger siden var i samråd i Folketingets Retsudvalg om problemet.

Det mener både Venstre og Dansk Folkeparti:

- Jeg hørte intet på samrådet om, at det var konsekvensen af fejlene i Københavns Politi, og det var desværre Bødskovs stil ikke ligefrem at rutte med oplysningerne, siger Venstres Karsten Lauritzen.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup siger:

- Jeg fik ikke noget indtryk på samrådet om, at det her var konsekvensen af det morads, der har været i Københavns Politi. Men det viser desværre meget godt, hvordan Morten Bødskov agerede over for retsudvalget, og vi håber, at den nye minister vil informere os mere fyldestgørende, end Bødskov gjorde, siger Peter Skaarup.

BT har set samrådet igennem på video for at se, hvad Morten Bødskov helt præcis sagde. Her forklarer Morten Bødskov om reglerne ved det såkaldte fælles europæiske asylsystem Eurodac og han kommer ind på, at hvis en asylansøger, der har søgt asyl i Danmark, ikke er registreret med fingeraftryk i Eurodac, kan personen ikke sendes til Danmark.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, SFs Karina Lorentzen, kan ikke præcis huske, om hun hørte Morten Bødskov forklare det. Men efter samrådet forstod hun dog godt, at det var konsekvensen af problemerne i Københavns Lufthavn:

- Måske lagde jeg bare to og to sammen, fordi jeg ved meget om området, men det var sådan, jeg opfattede det, som Morten Bødskov nævnte, siger Karina Lorentzen.

Socialdemokraterne oplyser, at Morten Bødskov ikke har kommentarer til, hvad der skete under samråd, mens han var minister.

Justitsministeriet mener dog, at der på samrådet blev gjort opmærksom på konsekvenserne af fejlene i Københavns Politi, og har sendt følgende, hvor Morten Bødskov bla. nævnte, at i de tilfælde, hvor asylansøgere ikke er registreret med fingeraftryk. har det følgende konsekvens:

- Hovedformålet med optagelse af fingeraftryk og foto af asylansøgere er således registrering og opslag i det såkaldte Eurodac-system. Eurodac er et system, hvor asylansøgeres fingeraftryk optages. EU-landene vil herefter kunne foretage opslag i systemet for at se, om en person er registreret som asylansøgere i et andet EU-land og derfor kan tilbageføres dertil i medfør af Dublin-forordningen.

Fakta om Eurodac

- Eurodac-systemet blev indført i 2003, og det er en fælles europæisk database, hvor alle personer over 14 år, der har søgt asyl eller er indrejst illegalt i et EU-land, står opført.

- Alle personer står opført med bla. navn, alder, hvor de har søgt asyl og fingeraftryk. Fingeraftryk er essentielt for systemet, da det er den eneste måde, hvorpå man med sikkerhed kan lagre en persons identitet.

- Pointen med systemet er, at en asylansøger skal søge asyl i det første EU-land, som vedkommende ankommer til. Herefter skal alle lande registrere personerne i Eurodac-systemet, hvilket betyder, at alle kan se, hvor personen tidligere har søgt asyl.

- Hvis en person, der står i Eurodac, søger asyl i et nyt land, kan det 'nye land' slå personen op i systemet, og derefter tilbagesende asylansøgeren til det første land.