En ny undersøgelse viser, at 24 procent af danske gymnasieelever har sendt et afklædt billede af sig selv til venner og kærester.

På danske gymnasier er det på ingen måde et særsyn, at elevernes iPhone summer med nøgenbilleder, for hver fjerde gymnasieelev har sendt et billede af sig selv uden tøj på.

Det viser en undersøgelse udført af konsulent i digital dannelse Søren Hebsgaard i samarbejde med seks gymnasier.

I undersøgelsen er i alt 2.689 gymnasieelever blevet spurgt om deres færden på mobilen og på sociale medier. 24 procent svarede, at de har sendt et billede af sig selv, hvor de var nøgne eller delvist nøgne. Og kun lidt over ét procentpoint skiller pigerne fra drengene.

Altså har det seneste års debat om nøgenbilleder ikke fået danske gymnasieelever til at holde telefonen i lommen og tøjet på kroppen.

At en teenager sender et nøgenbillede af sig selv til en kæreste eller en veninde er ikke i sig selv problematisk, mener lektor ved Center for Ungdomsforskning Niels Ulrik Sørensen.

»Medierne er en selvfølgelig del af unges liv, og de bruger dem til at udforske alle sider af sig selv på. Det kan dog blive et problem, hvis unge føler sig presset til at tage billeder af sig selv og sende dem til andre, fordi de dermed risikerer at overskride egne grænser. Men det er en risiko, som også findes i det virkelige liv, når man udforsker sin seksualitet sammen med andre,« siger lektoren.

Niels Ulrik Sørensen lægger dog vægt på, at der er et ekstra element af risici, når seksualiteten foregår digitalt, for risikoen for at billeder deles med andre uden samtykke eksisterer.

Ligesom det ikke kun er piger, der tager nøgenbilleder, er det ikke kun drenge, der deler dem.

I undersøgelsen svarer 4,3 procent af pigerne, at deres nøgenbilleder eller -videoer er blevet delt. Dobbelt så mange piger svarer, at de  uden samtykkehar delt et billede af en anden. Blandt drengene er tallet endnu højere: 8,9 procent svarer, at de har fået delt billeder af sig selv, mens 19,8 procent af drengene svarer, at de har delt billeder af andre uden at få tilladelse.

»Når man bryder et forhold med en man ellers havde en intimitet med, opstår der af og til konflikter, hvor parterne ønsker at såre hinanden. Og har man nøgenbilleder af hinanden liggende på telefonen, kan billederne anvendes til at udstille eller skamme en tidligere partner,« siger Niels Ulrik Sørensen.

Ifølge Søren Hebsgaard er unge teenagere ofte ikke i stand til at se ud over egen næsetip. Og det er her, at deling af billeder uden samtykke kan opstå.

»Rigtig mange teenagere er ikke i stand til at forudse konsekvenserne af egne handlinger. Det er begrænset, hvad vi kan forvente af en 15-årig hjerne. Derfor handler det om en bred indsats på skolerne og selvfølgelig også om at involvere eleverne i snakken. Det er ikke nok med en enkelt temadag, for det tager lang tid at lægge skinnerne til det samfund, vi ønsker.«

For at forstå, hvorfor det er blevet ganske normalt, at unge sender nøgenbilleder af sig selv til andre, må man se nærmere på unges generelle digitale færden, mener Niels Ulrik Sørensen.

»Den digitale verden er fuldstændig integreret i unges liv - der er ingen skarpe skillelinjer mellem digitale og fysiske verdener. Derfor er seksualiteten og udforskningen af den rykket ud på sociale medier og ud på telefonerne. Kameraet og det at performe foran en linse er en del af ungdomskulturen, og derfor ser vi unge tage og udveksle de her billeder,« siger Niels Ulrik Sørensen.

I undersøgelsen har eleverne haft mulighed for at uddybe deres svar. Adspurgt, om de selv har sendt et nøgenbillede, skriver en elev i kommentarfeltet:

»Altså, er det ikke meget normalt at sende nudes til sin kæreste?«

Søren Hebsgaard peger på, at mange unge anvender nøgenbilleder som en form for tillidserklæring.

»Det kan eksempelvis være et kærestepar, hvor drengen sender et nøgenbillede til pigen, som et tegn på, hvor meget han stoler på hende og elsker hende. Så er det jo meningen, at hun skal sende et billede retur for at gengælde tilliden. Hvad, der sker, når de en dag slår op, kan man jo så gætte på,« siger han.

Generelt er der noget spændende og sensuelt forbundet med at udveksle nøgenbilleder, mener Søren Hebsgaard. Han sammenligner det med at kysse med en kollega til en julefrokost.

»Alle, både unge og voksne, udforsker »det forbudte« en gang imellem. Men med nøgenbilleder bliver der tænkt for lidt på konsekvenserne – både for en selv og for andre,« siger han.

Unge sender ikke kun billeder af sig selv til kærester, men også til venner og veninder.

I kommentarfeltet skriver en anden elev:

»Mine tætte veninder og jeg sender altid billeder i undertøj til hinanden.«

Og det giver god mening, mener Niels Ulrik Sørensen, for det er en måde at sammenligne sig på:

»Det er en måde at vise hinanden, at man har en særlig relation, og at man stoler på hinanden. Derudover kan det være for at afprøve nogle ting. Ligesom når to veninder står foran spejlet og prøver tøj inden en fest: »Er det her look godt? Fungerer det her for mig?« Det skaber bånd mellem venner og veninder.«

Nøgenbilleder er især blevet udbredt i takt med de avancerede mobiltelefoners udbredelse, siger Niels Ulrik Sørensen. Tendensen til at kommunikere med hinanden via seksualiserede billeder er dog ikke ny, for inden smartphonen kom på banen, lagde unge billeder af sig selv på chatrum som Arto. Her poserede drenge eksempelvis i bar overkrop og piger med blottede kavalergange.

»Dengang talte vi om, at pornografien begyndte at have en indflydelse på, hvordan unge kommunikerede og iscenesatte sig selv. I dag er det i lige så høj grad unge, der påvirker hinanden og reproducerer normerne for, hvad man gør, og hvad man ikke gør. I dette tilfælde at udveksle nøgenbilleder,« siger han.

I undersøgelsen skelnes der ikke mellem at være nøgen eller delvist nøgen. Det defineres ikke, hvad det indebærer at være delvist nøgen.