Århus Sygehus vil lave sin egen vævsbank, hvor der kan gemmes sener til brug på operationer. Det vil både give bedre kvalitet og spare penge, mener sygehuset.

Bedre sener end aldrig, kan de sige på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus. Her åbner om kort tid Nordens første vævsbank primært for at skaffe sener til benoperationer.

Sygehuset har længe importeret sener primært fra Holland og Belgien. Men sygehuset forventer bedre kvalitet ved selv at lave en vævsbank og samtidig spare penge.

Fremover skal ortopædkirurgerne kun åbne en fryser på Århus Sygehus, når de skal bruge knogler, sener eller brusk til patienter, der skal have opereret en reservedel ind i benet.

Forbruget af reservedele er støt stigende. Og lægerne har hidtil frygtet aflysninger af operationer på grund af problemer med både levering og kvalitet af importeret væv. Forventningen er, at den danske vævsbank kan drives for en tredjedel af, hvad det koster at importere væv i dag.

- Vi er meget glade for, at vi nu får vores egen vævsbank. Dels er der det etiske aspekt, at vi kan levere vores egne reservedele og ikke behøver at importere sener og knogler, dels får patienterne bedre kvalitet, siger sektorchef overlæge dr.med. Martin Lind.

Århus Sygehus forventer at skulle implantere sener fra organdonorer ved omkring 300 operationer årligt. Samtidig kan også andre danske sygehuse trække sener ud af den århusianske vævsbank.

- Hver donor kan levere måske omkring 30 brugbare sener. Dermed regner vi med, at behovet kan dækkes ved, at vi rykker ud og tager sener fra omkring 5-6 donorer årligt . Der skal selvfølgelig gives samme samtykke til senedonationer som andre typer af organdonationer, siger den daglige leder af vævsbanken, Anne Marie Faunø.

Vævsbanken åbner 1. maj. Oprettelsen er blevet mulig gennem en bevilling på en million kroner fra Region Midtjylland.

/ritzau/