Den danske svineavl bliver stadigt mere effektiv. Men 31 procent af alle grise dør, før de når slagtealderen.

Danske svineavlere er trætte af, at deres grise dør, inden de når slagtealderen. I en rundspørge foretaget af Politiken Research svarer 56 procent, at dødeligheden er højere, end den burde være.

Ifølge nye beregninger fra Dyrenes Beskyttelse dør 31 procent af alle fødte grise inden slagtealderen, hvis man tæller de dødfødte med i statistikken. 24 procent af samtlige fødte pattegrise er døde inden fire uger.

Det svarer til 25.000 destruerede pattegrise om dagen og 9 millioner om året. Hertil kommer de døde søer, smågrise og slagtegrise.

- Det tyder på, at svineavlerne godt selv kan se, at for mange svin dør inden slagtealderen. Det burde få dem til at reflektere over, hvordan dyrevelfærden er i staldene, siger Pernille Fraas-Johnsen, dyrevelfærdschef i Dyrenes Beskyttelse, til Politiken.

Det intensive avlsarbejde i den danske svineproduktion har blandt andet betydet, at grisene bliver født med ekstra ribben, så der er flere koteletter per slagtekrop.

Desuden har danske søer i dag verdensrekord i at føde grise. De får i gennemsnit 16 per kuld. Nogle får helt op til 28, selvom søerne kun har mellem 12 og 16 patter.

Men den effektive avl har en pris. Samtidig med at det er lykkedes at øge kuldstørrelsen, er antallet af døde grise vokset. Et forhold, svineavlerne gerne vi rette op på.

- Vi gør en kæmpe indsats for at holde liv i dyrene, enhver død gris er en for mange. Man ønsker at se dyr leve og blive til noget. Både af etiske og økonomiske årsager, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, til Politiken.



/ritzau/