Italien ramt af alvorlig fødevareskandale. 11.000 ton gammel ost, helt tilbage fra 1980, er blevet brugt i 'nye' osteprodukter, som også kan være solgt i Danmark. Italien, der ellers kan prale af nogle af verdens mest delikate oste, er ramt af en dybt alvorlig fødevareskandale:

Mere end 11.000 ton gammel og rådden ost, produceret helt tilbage i 1980 – oven i købet indeholdende rester af muselort, orme, tryksværte fra etiketter, små stykker af plastic og metal – er blevet omforarbejdet og solgt som ny ost til det meste af Europa inden for de sidste to år.

Det er muligt, at også danske forbrugere har sat tænderne i den tudsegamle ost, der er omforarbejdet til bl.a. mozzarella, gorgonzola og brugt som fyld i ravioli og tortellini. Det vil de danske fødevaremyndigheder nu undersøge.

EU fik besked
Genbruget af den gamle ost, der nærmest får overskridelsen af sidste salgsdato til at virke som en ganske respektabel handling i sammenligning, er foregået i tre italienske firmaer og et enkelt tysk. De ulovlige transaktioner har givet bagmændene en fortjeneste på over 70 mio. kr.

Det italienske sundhedsministerium har nu valgt at orientere EU om skandalen, hvori der allerede er anholdt flere personer.

- Forvandlingen og forklædningen af mælkeprodukterne og osten er farlig for befolkningens sundhed, siger dommer i sagen, Francesco Messina, ifølge flere medier.

Ifølge den italienske avis 'La Repubblica' blev et større parti skæreost fra 1980 fundet i kølerummet på en italiensk fabrik.

- Det var afskyvækkende at være vidne til, siger politichefen Mauro Santonastaso fra Cremona, der leder efterforskningen.

Solgte til hele Europa
En af hovedmændene i osteskandalen er en siciliansk forretningsmand ved navn Domenico Russo, 46. Han har opkøbt osteaffald fra især Italien, men også fra mejerier i bl.a. Tyskland, Østrig og England.

Berørt af sagen er ifølge italienske og tyske medier bl.a. det kendte firma Galbani, som har et stort salg til hele Europa, heriblandt også Danmark.

Også firmaerne Granarolo og Prealpi er berørt af skandalen, der stadig efterforskes intensivt af politi og myndigheder i Italien og Tyskland.