Hvis du var en af dem, der kiggede ud af vinduet, mens solen var ved at stå op denne tirsdag morgen, lagde du sikkert også mærke til, at skyerne havde et helt særligt rødt skær.

Årsagen til det fænomen skyldes en helt speciel kombination af skyernes højde, udbredelse og spredning af lyset.

Det fortæller den vagthavende meteorolog ved DMI - Dan Nilsvall - til BT.

»Det er et fænomen, vi oftest ser om aftenen, men nogle gange er vi også heldige at se det om morgenen. Det giver det her fantastiske, rødlige lys på skyerne,« siger han.

Ærø
Ærø Foto: Anita Hansen
Vis mere

Vanløse
Vanløse Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Forklaringen er dog en smule teknisk.

Helt præcist kaldes fænomenet for 'Rayleigh-spredning', der er opkaldt efter fysikeren Baron Rayleigh.

På vej ned mod Jordens overflade oplever lyset fra solen med de korteste bølgelængder den kraftigste spredning. Da blå lys er den mest kortbølgede farve i det synlige spektrum, bliver den farve derfor spredt væsentligt mere ud på himlen end lys i alle andre farver.

Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby Foto: Christina Lindeholt
Vis mere

Søborg
Søborg Foto: Jan Henriksen
Vis mere

Spredningen, som favoriserer det blå lys, som har kortere bølgelængde end for eksempel det røde lys, kaldes for Rayleigh-spredning. Det er også årsagen til, at man kan opleve røde solnedgange, da solstrålingens vej gennem atmosfæren dér er så lang, at det kun er den mest standhaftige farve, der er tilbage - nemlig rød.

Foto: Mia Maria Andersen
Vis mere

Så da solens først stråler dukkede op over horisonten tirsdag morgen, blev skyerne oplyst af det røde lys nedefra. Undersiden af skyerne fik derfor de røde og orange nuancer, man kunne se over store dele af landet.

»Når solen står lavt på himlen, så bliver det blå lys spredt, så det mest er det røde lys, der er tilbage. Det er også derfor, når solen står højt på himlen, at vi får den velkendte blå farve,« forklarer Dan Nilsvall.

København
København Foto: Kristian Djurhuus
Vis mere

Værløse
Værløse Foto: Julie K. Heldgaard
Vis mere

Det var især i landets østlige egne, fænomenet var tydeligt, men ifølge meteorologen kan det ikke udelukkes, at man kunne se det i det meste af landet.

»Måske ikke i den nordlige del af Jylland, da vi havde nogle tungere skyer der, som også lå betydeligt lavere,« siger han og slutter:

»Når solen så står højere og højere på himlen, så er der mere og mere tilbage af det blå lys, og efterhånden bliver det blå lys dominerende. Det er samme fænomen, man kan se om sommeren, når solen går ned i vest. Det er præcist samme fænomen.«

Foto: Jacob Skærup Randsted
Vis mere

Vordingborg
Vordingborg Foto: Sandra Rebekka Heyckendorff
Vis mere

Sorø
Sorø Foto: Katja Nielsen
Vis mere

Vesterbro
Vesterbro Foto: Miriam Hindsgaul
Vis mere

Foto: Inge Jørgensen
Vis mere