Hvad blev der egentlig af de danske musikere fra kærligheds-poppens år? B.T. tager pulsen på de største 80er-band inden sommerens turnéer.

1980erne. Skulderpude- årtiet blev deres skæbne. Da midnatsklokken ringede 90’erne indforstummede med ét lyden af ti års dansksprogede kærlighedsballader. Fra guldalder til grim ælling, der vraltede forhutlet rundt i 90’erne.

B.T. kortlægger her, hvad der er blevet 80’er-generationen. Dem, der som generation stod bag det største pladesalg nogensinde til danskerne.

Både Anne Dorte Michelsen og Peter A.G. fra Gnags har siden levet af musikken. Det er dog langtfra alle fra dengang, der har været så heldige, mens andre frivilligt har valgt en helt anden levevej. En har skrevet sin egen udgave af Bibelen, en anden blev tømrer, en tredje maler.

Om det skyldes held eller talent, er Anne Dorthe og Peter A.G. overbevidste om, at 80'ernes kronede dage skabte grobund for en lang karriere. Årtiet blev på mange måder deres skæbne.

- Personligt var 80'erne en svær tid. Jeg var kun 20 år, da Tøsedrengene fik succes. Det hele gjorde mig meget sky. Men samtidig takker jeg også 80'erne for mit store gennembrud. Folk lærte mig at kende, og jeg fik bygget et fundament, jeg har taget med mig videre i min musikalske karriere. Og folk vil stadig gerne høre de sange fra dengang, fortæller Anne Dorte Michelsen, der dog aldrig rigtig er blevet genforenet med Tøsedrengene, bortset fra et par koncerter, men har haft stor succes som soloartist og med 'Venter på far'.

- 1980erne var en tid, hvor vi mente, alt skulle være tilladt. Vi var trætte af 1970ernes politiske tekster og tunge fusionsmusik. Vi ville prøve noget nyt, husker Anne Dorte Michelsen.

- Vi var en gruppe musikere, der var trætte af, at musik altid skulle puttes i forskellige kasser. Vi ville bare lave god musik, der svingede. God popmusik, og ikke en masse analyserende viser.

Useriøst og bredt
Men det var ikke alle, der var lige vilde med den nye fjollede danske musik i starten, husker hun:

- Vi mødte stor modstand. Både anmelderne og andre i branchen mente, at det var noget frygtelig useriøst noget, vi lavede. Men vi ramte et bredt publikum, og samtidig kom der andre bands frem, som lavede noget lignende.

Gnags er et af de band, der for alvor tegnede musikken i 80erne. Det århusianske band med Peter A.G. i front, som egentlig allerede blev dannet i 1966, men først for alvor slog bredt igennem 15 år senere.

- Da vi nåede 1980erne var Gnags klar som en konfirmand. Klar til at erobre verden på vores egen måde, lyder det fra Peter A.G., der understreger, at bandet havde store ambitioner.

- Vi ville ramme bredt. Skabe noget mange kunne føle for, siger han.

Gnags har igennem årene lavet mere end 25 album, og ifølge forsangeren bliver de ved, så længe de har lyst.

- Vores projekt i 1980'erne lykkedes. Vi skabte nogle hit, der stadig i dag udgør grundstammen i vores live-repertoire. Gnags har valgt at blive ved med at spille videre, fordi vi ikke kan lade være. Det er lysten, der driver værket, siger han og kan samtidig reklamere med endnu en Gnags-cd til efteråret.

Tøsedrengene
Anne Dorte Michelsen kom med i Tøsedrengene i 1980, hvor bandet fik det helt store gennembrud med 'Sig du kan li’ mig'. Tøsedrengene havde i årene 1981-86 kæmpesucces, og nåede at udsende i alt seks plader, inden gruppen opløstes i 1986. I 1985 udsendte Anne Dorte Michelsen sin første soloplade 'Mellem dig og mig'. Hun har siden hen levet af musikken, men hun kan også skrive debattør, klummeskribent og anmelder på cv’et. Desuden gik hun på fi lmskolens manuskriptlinie 1995-97.

Ray dee ohh
Maria Bramsen – forsanger i Tøsedrengene (1981 – 1985) og senere Ray Dee Ohh (1989-1993) I dag er hun illustrator og tegner. Hun står bag en lang række tegnefilm og børnebøger og har indsunget 'Åh Abe'-klassikere som 'Tinge-Linge- Later' og 'Marie hønen evigglad'.

Hun var knap 18 år, da hun kom med i Tøsedrengene. Maria Bramsen blev udvalgt efter en audition i bandet, hvor blandt andet også Hanne Boel og Dodo deltog. Hun er udover at være sanger datter af forfatteren Benny Andersen.

Danseorkestret
Bandet blev dannet i 1984. De har flere gange holdt lange pauser, hvor medlemmerne har koncentreret sig om andre karrierer. De stoppede første gang i 1990, men de blev for alvor gendannet igen i 2000 og udkom med albummet 'Spred vingerne ud'.

Danseorkestret startede som et biprojekt for en række travle kendte musikere.

Jacob Andersen spillede med Sneakers, Rasmus Kærså i Moonjam og Aske Jacoby med bl.a. News og C.V. Jørgensen. Jørgen Klubien havde spillet trommer i countrybandet The Pack, men var fra 78 bosat i Los Angeles, hvor han arbejdede som animator for Disney-studierne.

Alle på nær Jørgen Klubien har koncentreret sig hovedsageligt om musikken. Klubiens primære karriere har været som animator og tegner hos Disney og Pixar.

På slaget 12
Ann-Mette Elten fik sit gennembrud i 1986 i popgruppen På Slaget 12.

Hun havde inden taget en bachelor i dansk med bifag i kristendomskundskab. I 1999 udgav hun sin første soloplade.

Hun var sidste år aktuel med albummet 'Vær velkommen'. På slaget 12 eksisterer stadig.

Thomas Helmig
I 1983 blev han forsanger i Århusbandet Elevatordrengene. Bandet turnerede landet rundt de næste to år med stor succes.

Thomas Helmig debuterede som solist på støttesinglen 'Afrika' i 1985, hvorved pladeselskabet Genlyd (der ejedes af Gnags) opdagede ham.

Året efter kom hans første solistplade. Lige siden har han været en aktiv del af den danske musikscene.

I 2006 udkom han med sin første dansksprogede plade i 16 år.

Lars H.U.G.
Født Lars Haagensen. Kælenavnet Hug stammer fra barndommen.

I 1975 startede Lars H.U.G. på Kunstakademiet i Århus og mødte her Johnny Voss. Sammen med keyboardspilleren Jens Valo og trommeslageren Brill dannede de bandet Kliche. Da gruppen holdt pause, udgav han 'City Slang' med musik til digte af Søren Ulrik Thomsen.

Kliché blev opløst i 1985, og siden da har han været soloartist. Udover musikken lever han af at være maler.

News
Søs Fenger fik sit store gennembrud i News med hit som 'Jeg elsker dig' og 'Du er'.

I 1987 udgav Søs Fenger en støttesingle, 'Ticket To Peace', mod atomprøvesprængningerne i Nevadaørkenen sammen med Moonjam. Singlen blev opfulgt af en turne i USA.

Samme år medvirkede hun på støttesinglen 'Du si’r, dit hjerte er hårdt som sten' for Fonden til forebyggelse af ungdomskriminalitet i Danmark. Og det blev samtidig enden på News. Hendes første soloalbum kom i 1989, og siden har hun lavet en lang række plader. Senest i 2007 med 'Vuggeviser'.