Steffen Kretz har forladt redaktørjobbet på DR-TVs Søndagsmagasinet for at lave interviews med hovedpersoner i den nyere verdenshistorie

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Søndagsmagasinet er et afsluttet kapitel for Steffen Kretz. Hans stilfulde og sylespidse stilfærdighed har holdt flyttedag. Vi skal ikke længere se hans uendeligt rolige underarme indramme manuskriptarket, mens han med sit lille, selvsikre smil lægger an til at duellere med søndagens gæst.

Efter otte år som redaktør på Søndagsmagasinet stod den 41-årige tv-journalist ved en korsvej. Der skulle ske noget nyt. Og snart drager han ud i verden for at forhøre sig om andres korsveje.

Steffen Kretz planlægger i øjeblikket en interviewserie med hovedpersoner i den nyere verdenshistorie. 10 programmer med mænd og kvinder, som på den ene eller anden måde har skrevet historie.

Optagelserne begynder til efteråret, og programmerne bliver til i et samarbejde med tv-stationer i Norge, Sverige og Finland.

Jager »Mandela-typen«
»Alle store begivenheder starter med et menneske, der har truffet et valg. Og vi lever i en historisk tid med utrolige omvæltninger. Ideen er at finde 10 mennesker, der har truffet afgørende valg med store konsekvenser for historien og komme bag om deres menneskelige og politiske overvejelser. Arketypen kunne være en Nelson Mandela,« fortæller Steffen Kretz, der ikke vil sætte navne på de valgte personer.

Det er en omstændelig proces at få verdensscenens hovedrolleindehavere til at medvirke i et dansk interviewprogram, så alle 10 navne er endnu ikke i hus. Steffen Kretz, der har arbejdet med sit projekt i et år, er dog sikker på, at han nok skal få de ønskede interviewofre til at bide på krogen.

Tænkte De på noget?
Hans ambition er at blotlægge de menneskelige overvejelser hos magthavere bag begivenheder som afslutningen af den kolde krig, Tysklands genforening, optagelsen af gamle fjender i NATO, samlingen af Europa, det gryende demokrati i Rusland og senest krigen mod terror affødt af 11. september.

»Vi befinder os i et tidsmæssigt vindue, hvor mange af disse mennesker lever endnu, Mennesker, som stod midt i store menneskelige og politiske dilemmaer, og hvis beslutninger fik enorm betydning for os alle sammen.

Jeg vil gerne have nogle af disse mennesker til at fortælle, hvad der foregik i deres hoveder i netop det øjeblik, da de tog beslutningerne. Hvad tænkte de, og hvorfor handlede de, som de gjorde?,« forklarer Steffen Kretz.

»Jeg tror, vi kan lære noget af det. Vi har jo alle sammen, ligesom de store personligheder, prøvet at træffe afgørende menneskelige valg. Jeg vil gerne vise det nære i det fjerne. Storheden i den lille overvejelse,« tilføjer han.

Stadig studievært
Steffen Kretz vil fortsat optræde som studievært i TV-Avisen, og han skal også bestyre DR-TVs optaktsudsendelser frem mod EU-parlamentsvalget i juni. Men fra efteråret bliver han en sjælden gæst i vore stuer.

»Jeg havde lyst til at udfordre mig selv. Hvis nogen for 10 år siden havde spurgt mig, om jeg ville blive otte år i samme job, ville jeg have sagt nej. Men Søndagsmagasinet var på mange måder kulminationen på mine journalistiske ambitioner.

Det har været et fantastisk privilegeret job, og jeg kunne sådan set godt have fortsat. Men det er vigtigt en gang imellem at flytte sig for at få et nyt perspektiv på tingene. Og min mavefornemmelse sagde mig, at det var nu,« siger Steffen Kretz, der forlod sin redaktørstilling 1. april, og som allerede glæder sig over at være sluppet for de administrative forpligtelser som chef.

»Jeg valgte jo ikke min livsbane for at få budgetter til at holde. Den side af arbejdet har altid været en overvindelse. Nu bliver det lidt som at springe fra broen på en supertanker og ned i en speedbåd,« siger han om sin nye udfordring.

Uddannet hos Tanten
Steffen Kretz er uddannet på Berlingske Tidende. Derfra kom han til Ekstra Bladet, inden han i 1993 landede i DR-TV som menig reporter. Tre år senere tog han en dyb indånding og sagde ja til jobbet som studievært og redaktør på Søndagsmagasinet. Siden har han i et tæt og stilsikkert parløb med Morten Løkkegaard bestyret det populære magasinprogram.

»Da jeg forleden holdt afskedsreception på redaktionen, viste jeg en optagelse fra min debut 1. september 1996. Jeg så temmelig sjov ud og kan da også tydeligt huske, at jeg var ved at få en blodstyrtning,« ler han.

Steffen Kretz har siden hen mildest talt ikke været til at bringe ud af fatning. Han har med knusende ro gennemført hundredevis af direkte og ofte konfronterende interviews med samfundets spidser.

»Som årene er gået, er jeg blevet tiltagende mere rolig. Grundighed er vejen til succes..., og ro. Jo mere velforberedt jeg er, jo mere rolig er jeg. Så jeg sørger for at være velforberedt,« forklarer han.

Det private er privat
Modsat sine kolleger optræder Steffen Kretz ikke meget i ugebladene. Han fordømmer det ikke, men har bare ikke selv lyst.

»Personligt har jeg det sådan, at hvis ordet privatliv skal give mening, må det forblive netop privat. Desuden er jeg et blufærdigt menneske,« siger han.

Lidt vil han dog godt lempe på privatsfæren. Han er gift med grafisk designer Jane Møller Kretz og bor i Gentofte Kommune. Parret har to børn. En pige på 10 og en dreng på 7 år. Han er en inkarneret sejler og windsurfer. Og eftersom han ikke dagligt kan trimme kroppen på bølgen blå, sørger han for at løbe fem kilometer hver anden dag.

»Det er en helt fast rutine. Mit job består meget af hjernegymnastik, og så er det vigtigt at mærke, at resten af kroppen også eksisterer og fungerer,« siger Steffen Kretz og tænker sig længe om, inden han prøver at give opskriften på det gode liv.

»Det er vel at prøve at hvile i sig selv og finde en balance, så man både kan være noget for sine nærmeste og noget for sig selv. For at finde den balance må man hele tiden sørge for at rydde op i sit liv. Jeg tog ikke mere med fra Søndagsmagasinet, end der kunne ligge i en mappe.

Og jeg render heller ikke rundt med 100 ringbind i billedlig forstand. Jeg bærer ikke nag og forsøger ikke at ærgre mig. Man skal rydde op i den slags. Intet kan som ærgrelser forbitre folk,« siger han.

Steffen Kretz har været tro mod DR-TV, selv om han med sit højprofilerede ansigt kunne have tjent kassen på andre kanaler eller i erhvervslivet. Glæden ved jobbet har altid vejet tungere end mammon.

»Jeg opfatter ikke mit arbejde som en pligt. Det er heller ikke nødvendigvis altid en glæde, men journalistik engagerer mig utrolig meget, og der er ikke noget, der har kunnet matche Søndagsmagasinet.

Hvis jeg fik muligheden for at gøre det om, ville jeg gøre det samme. Og det er jo et kæmpe privilegium,« fastslår han stille og med sit lille, karakteristiske smil.

»Jeg har da reflekteret lidt over mine egne muligheder, hver gang en kollega er forsvundet ud af huset til et højtlønnet job. Men glæden ved jobbet er vigtigere end tallet på bundlinien af min lønseddel,« ler han.jla@bt.dk