Brøndbys nye træner, Alexander Zorniger, afslørede, at han først havde sagt nej til jobbet. Mandag havde han så alligevel første dag som træner for Brøndby, hvis meritter ifølge tyskeren burde være nok til at finde nye spillere, der gerne vil til klubben.

»Må jeg sige sandheden?« spørger Alexander Zorniger og kigger hen på sportsdirektør Troels Bech.

»Det meste af sandheden, ja,« griner Bech.

Stedet er lobbyen på Brøndby Stadion. Anledningen er første arbejdsdag for klubbens nye, 48-årige tyske cheftræner, Alexander Zorniger, der som minumum er at finde på den københavnske vest-egn de kommende to år.

For cirka tre måneder siden havde Brøndby også inviteret til pressemøde. Samme sted, samme tid. Dengang sagde den daværende træner Thomas Frank op som følge af den kontroversielle ’Oscar’-sag, hvor det kom frem, at storaktionær og bestyrelsesformand Jan Bech Andersen blandt maget andet havde svinet Frank til på et Brøndby-debatforum på nettet.

Nu blæser der nye vinde over Brøndby. Det håber man i hvert fald på med ansættelsen af den tidligere RB Leipzig- og Stuttgart-træner. Han skal gå forrest for resultaterne på banen i genopbygningen af den stolte traditionsklub med en ny spillestil. Og stil i det hele taget.

Men sådan var det nær ikke gået, fortalte tyskeren under sit første møde med den danske presse. For sandheden var, at han sagde nej i første omgang. Det var sproget, der gjorde ham bekymret. Noget han ellers normalt ikke er. På podiet fremstod han med selvtillid og en tro på sig selv som træner. En tro på sit eget koncept.

Ja, han er nærmest forførende, hvis han selv skal sige det.

»Jeg er sikker på, at hvis jeg talte tysk til dig, ville du smide tøjet i løbet af fem minutter og løbe ud og spille fodbold. Lad os se, om jeg også kan gøre det på engelsk,« smiler han og uddyber senere overvejelserne omkring sprogproblemerne over for BT.

Hvorfor var det, du sagde nej til Brøndby i første omgang?

»Hvis jeg skal arbejde med én på den måde, jeg plejer, ser jeg vedkommende i øjnene og med mit kendskab til, hvordan spillere reagerer, når jeg taler til dem, kan jeg skubbe dem med hvert et ord. Lige nu er jeg måske ikke i stand til at finde lige præcis det rigtige ord. Men da jeg tænkte mig om en ekstra gang, kom jeg til konklusionen, at det måske ikke er verdens største problem, hvis jeg gør et godt stykke arbejde til træning. På den anden side har man tid til at tænke over, hvad man siger, når man leder længe efter de rigtige ord. Det er meget vigtigt for mig. Specielt, når jeg taler med medierne,« smiler han.

Hvorfor endte du så med at tage jobbet?

»På dette tidspunkt af min karriere var dét det bedste skridt, jeg kunne tage for min personlige fremtid. Også for den måde, jeg gerne vil være som træner. I mit sidste år i Tyskland var der utrolig meget snak om, hvordan jeg sagde tingene. Ikke hvad jeg sagde. Med chancen i Brøndby har jeg større mulighed for at fokusere på jobbet som træner – og ikke som en medieperson,« siger han.

Der er ingen tvivl om, at der venter Brøndby-spillerne en omvæltning, når de i dag møder ind på arbejde for første gang under Zorniger. I de kommende uger træner holdet dobbelt så meget som normalt med to daglige træningspas. Og så venter der løbetest.

For som det er skrevet før, kræver Zornigers spillestil løbearbejde og ikke mindst villigheden til at yde, når bolden er tabt og skal genvindes. Formiddagen gik i går for tyskeren med at holde møde med trænerstaben.

Her var der to nye ansigter i Zornigers tidligere assistent fra Leipzig, Tamás Bódog, samt analytiker Mathias Post. De spiller også en vigtig rolle i opbygningen af et nyt koncept. Zorniger lægger ikke skjul på, at han stiller store krav til sine spillere. Især til deres attitude til det hårde arbejde.

»Jeg forventer, at de er med i kampen alle 90 minutter. Er bolden uden for stregerne, kan de tage en pause, men er bolden på banen, har alle en opgave. Selv spilleren modsat bolden. Han har en opgave, han skal opfylde. Han skal dække de andre spillere, han skal bevæge sig mod bolden, han skal være klar på det lange, diagonale skift. Alle har en opgave. Det er et mentalt spørgsmål, om man er fokuseret i hele kampen,« forklarer han.

»På dette tidspunkt af min karriere var dét det bedste skridt, jeg kunne tage for min personlige fremtid,« siger Zorniger om sin beslutning om at tage til Brøndby.
»På dette tidspunkt af min karriere var dét det bedste skridt, jeg kunne tage for min personlige fremtid,« siger Zorniger om sin beslutning om at tage til Brøndby. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Samtidig pointerer han, at ingen skal frygte ham. Han vil sine spillere det bedste, understregede han og opfordrede pressen til ikke at tolke alt for meget på hans trænerstil.

»Jeg har hørt, at pressen er til mange træninger. Og I er velkomne. Men I skal ikke fortolke de ting, jeg gør, på en negativ måde. Jeg interagerer med spillerne. Efter et par dage og et par uger ved de, hvad jeg tænker i forskellige situationer,« lyder det fra tyskeren.

Sportsdirektør Troels Bech bekræftede, hvad BT tidligere har beskrevet om Zornigers viden om det tyske spillermarked. Her har de to udvekslet spillernavne. Men Zorniger kigger også gerne efter spillere i Danmark, siger han.

»Vi skal have nogle midter-forsvarere. Daniel Agger er ikke en del af holdet længere. Og så har vi mest af alt brug for angribere. Vi må se, hvad vi gør med venstrebacken, efter vi mistede Riza Durmisi.«

Er der nogle tyske spillere, der kommer i spil?

»Muligvis. Men vi kigger ikke kun på tyske spillere. Jeg havde fornøjelsen af at arbejde sammen med Yussuf Poulsen i RB Leipzig, og han havde en speciel kvalitet og mentalitet. Dem skal vi finde. Jeg ved, der er gode danske spillere på de forskellige landshold. Jeg så blandt andet U21-landsholdet i Tjekkiet sidste år. Det har altid gode spillere. Vi er blandt de bedste klubber i landet – måske er vi den bedste klub de seneste 20 år. Så vi burde kunne finde spillerne og få dem til Brøndby.«

Der er ikke længe til, at I skal spille i Europa (30 juni, red.) og i ...

»Jeg er kun interesseret i ligaen,« afbryder Zorniger og fortsætter:

»Det giver ingen mening at planlægge en hel sæson med kun to en halv uge til første kamp. Vi har brug for de fem uger, vi har, inden ligaen gør i gang. Spillerne skal lære systemet fuldstændigt. De skal vide, hvordan det fungerer, hvordan vores filosofi er. Det kan jeg ikke klare på to en halv uge. Måden, vi spiller, er utrolig fysisk, så vi har brug for tid til at forberede truppen. De fem uger giver os basen for vores fysiske spil,« siger Zorniger, der glædeligt fortalte om, at han allerede har lært sit første danske ord.

»Genpres. Det ord kan jeg rigtig godt lide.«