Du bør være mere opmærksom på din høfeber, da den giver dig 30 pct. risiko for at udvikle astma. .

Dine små forårs-nys kan udvikle sig til helårs-host og åndenød. Op mod hver tredje dansker med høfeber vil nemlig udvikle den ofte kroniske sygdom astma

Det skriver Astma-Allergi Forbundet i sit nye blad. Men flere af den million danskere, der i dag lider af høfeber, er ikke klar over risikoen.

Flere har vænnet sig til at hive efter vejret og blive forpustet, så de er slet ikke klar over, at høfeberen har udviklet sig.

Det er derfor vigtigt at holde øje med sine lunger, hvis man er plaget af pollenallergi om foråret og sommeren, forklarer overlæge, dr.med. Hans-Jørgen Malling.

Få målt lungerne
- Man finder kun det, man kigger efter. Og er din læge ikke opmærksom på din øgede risiko for astma, så foreslå selv, at du får målt din lungefunktion - måske med et par års mellemrum - så en evt. astma kan blive opdaget i tide.

Har du pollenallergi, kan det også være en god idé at få målt din lungefunktion uden for pollensæsonen, så både du selv og din læge kender dine optimale værdier, siger Hans-Jørgen Malling til Astma-Allergi Forbundets blad.

Når nys og løbende næse i så mange tilfælde fører til astma, er det fordi slimhinderne i næse og lunger er forbundne. Ved høfeber er næsen ofte stoppet, og vejret trækkes gennem munden. Dermed kan du få flere allergigener fra f.eks. pollen direkte ned i lungerne, hvor det kan udvikle sig til astma.

Pollen-alarm på mobilen
Høfeberbehandling er vigtig, så få lavet en priktest, så du ved, hvad høfeberen skyldes. Derefter kan du få pollen-alarm på din mobil, så du ved, om dagen byder på ubehagelige overraskelser.

Især skolebørn med høfeber og folk i 50erne oplever, at høfeberen udvikler sig til astma.