____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>For mange danskere er ikke vaccineret mod MFR

Det er ikke kun en god kulør og toldvarer, der kan komme med hjem fra sommerferie. Er du ikke vaccineret mod MFR, kan du også få en omgang mæslinger med hjem i bagagen. På mange af danskernes yndlingssommerdestinationer, som Frankrig, Italien og Tyskland, optræder mæslingerne nemlig også med jævne mellemrum.

Med BT PLUS får du:

Pas på mæslinger på ferien, 'Info om gratis vaccination', 'Fup og fakta om MFR-vaccinen' samt 'Bivirkninger ved MFR-vaccinen', samt 'Så mange tilfælde af mæslinger var der i 2011-2012

BT PLUS anbefaler også:


Det er ikke kun en god kulør og toldfrie varer, der kan komme med hjem fra sommerferie. Er du ikke vaccineret mod MFR, kan du også få en omgang mæslinger med hjem i bagagen. På mange af danskernes yndlingssommerdestinationer, som Frankrig, Italien og Tyskland, optræder mæslingerne nemlig også med jævne mellemrum

Alene i Ukraine, hvor mange danskere i løbet af juni vil tage til EM, har myndighederne i 2012 registreret 8.082 tilfælde af den potentielt dødelige sygdom.

- Det er paradoksalt, at mange rige vesteuropæiske lande oplever flere tilfælde end fattigere dele af Europa og store dele af Caribien og Sydamerika, siger formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen.

Otte døde af mæslinger

Ifølge tal fra det europæiske forebyggelsescenter ECDC døde otte europæere sidste år af mæslinger. Dødsfald, der kunne være undgået med en MFR-vaccine. Nu råder Statens Serum Institut fodboldglade danskere til at lade sig vaccinere, inden de tager af sted mod Ukraine.

Ifølge WHO burde det være slut med mæslinger i Europa i 2015, men udviklingen går i den forkerte retning. I 2011 var fire gange så mange europæere ramt af mæslinger som i 2009. Danmark har siden 1987 vaccineret mod sygdommen, men der er stadig alt for mange, der ikke er beskyttet.

- Vi regner med, at mere end 100.000 yngre voksne er modtagelige for sygdommen. I Europa har vi været alt for dårlige til at udrydde mæslinger, siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut.

De ikke-vaccinerede udgør en fare for sig selv og andre uvaccinerede. For mæslingevirus er ekstremt smitsomt. I en uvaccineret befolkning vil en enkelt person med mæslinger kunne smitte 15 andre. Hver af dem vil igen kunne smitte andre 15

For at befolkningen som helhed er immun overfor smitten, skal 95 pct. af alle vaccineres. Men under 90 pct. af alle danske børn i en årgang har taget imod MFR vaccinen. Det betyder, at alt for mange kan blive syge, hvis smitten kommer til landet.

Største udbrud i 17 år

Sidste år oplevede Danmark det største mæslingeudbrud i 17 år. 84 blev smittet, cirka hver tredje var ikke-vaccinerede voksne.

- Der er risiko for en regulær epidemi, hvis nogle af de ikke-vaccinerede bliver smittet på en rejse og tager smitten med hjem, siger Peter Henrik Andersen.

Mads Koch Hansen mener, der er to typer, der dropper MFR-vaccinen:

- Dem, der er religiøse omkring det, kan vi ikke gøre noget ved. De må være blandt de fem pct, som vi kan acceptere, ikke bliver vaccineret. Vi skal derimod målrette vores information til tvivlerne. Mange læger har ikke set en patient med mæslinger og har ikke set følgevirkninger. Men det er vigtigt, at lægerne holder fokus på at forebygge og ikke bliver i svage i koderne, når tvivlerne spørger, hvorfor de skal lade deres børn vaccinere, siger han.

Forældre ved ikke nok

- Forældre i dag har ikke oplevet risikoen ved smitsomme sygdomme, så incitamentet til at beskytte børnene er ikke så stort. Mange tror, at vaccinerne er farligere end risikoen for at få mæslinger, siger Peter Henrik Andersen

Den engelske læge Andrew Wakefield har været medvirkende årsag til, at mange børn ikke er vaccineret mod MFR. I 1998 påstod han, at vaccinen kunne være årsag til autisme. Selv om hans forskning senere blev dømt som fusk, har mange forældre afholdt sig fra at vaccinere deres børn.

- Men bekymringen er grundløs. Det er videnskabeligt bevist, at det er forkert, men det tager lang tid at genskabe tilliden til vaccinationsprogrammet efter Andrew Wakefields påstande, siger Peter Henrik Andersen.