Lad håret stå forneden, og hold igen med skraber og voks syd for navlen. Det er på tide at lade kønshåret stå, for der er nemlig en rigtig god grund til, at det er der.

Sådan lyder rådet fra praktiserende læge Emily Gibson i den engelske avis The Guardian. Hun gør op med krigen mod kønsbehåringen, som hun anser for at være misforstået og direkte sundhedsskadelig.

- Det er desværre en misforstået krig. Kirurger har for længst regnet ud, at det faktisk øger risikoen for infektioner at barbere en kropsdel før en operation. Uanset hvilket dyrt og komplekst våben, man bruger: Barberblade, elektriske barbermaskiner, pincetter, voks eller elektrolyse. Lige som ukrudtsgræs vinder håret altid til sidst. I mellemtiden lider huden som en brændt slagmark, skriver hun i avisen.

Barbering i de intime sektioner skaber nemlig en fest for farlige bakterier, og det øger risikoen for infektioner og bylder, fortæller lægen. I sin praksis møder hun ofte patienter med betændelse på skamlæber, pung eller penis. Infektioner, som er opstået ved kontakten med barbermaskinen eller overført ved seksuelt kontakt på den barberede hud.

Gibson understreger, at intimbarbering irriterer hårsækkene og efterlader mikroskopiske åbne sår. Kombineret med det varme fugtige miljø omkring kønsorganerne, bliver 'det glatte look' et godt dyrkningsområde for klamme bakterier som for eksempel streptokokker og stafylokkokker. Og udover bylder finder den britiske læge ofte både hudorme og anden form for betændelse på barberede kønsdele. 

- Kønsbehåring har faktisk et formål. Det er en stødpude mod friktion, som kan forårsage læsioner og skader på huden. Det beskytter mod bakterier og andre sygdomsfremkaldende ting, og kønsbehåringen er det synlige tegn på længe ventede unge hormoner og bestemt ikke noget at skamme sig over eller være flov over, mener hun.

- Det er på tide at erklære en ende på krigen mod kønsbehåring, og lad den blive lige der, hvor det hører hjemme. Vi skylder vores patienter for at tilskynde dem til at lade det være, understreger Emily Gibson.