Det er ikke nok med en stikprøve, mener Styrelsen for Patientsikkerhed, som vil have relevante sager tjekket.

Alle, der kan have fået foretaget en benamputation unødigt, skal have afklaring.

Det mener Styrelsen for Patientsikkerhed, som vil have Region Sjælland til at gennemgå en række sager om benamputationer mellem 2016 og 2021.

Det siger styrelsens direktør, Anette Lykke Petri, til TV2 Øst. Ifølge direktøren handler det om at rådgive de berørte patienter bedst muligt.

- Vi vil sikre os, at alle de patienter, hvor amputationen muligvis kunne være undgået, at de får den rette vejledning og rådgivning i forhold til eventuelt at klage og søge erstatning, siger hun til Ritzau.

I perioden er der ifølge regionalmediet blevet foretaget 1311 benamputationer. Det er dog ikke alle, der formentlig er berørt.

Nogle kan eksempelvis have været ude for en ulykke, der kan have krævet amputation, og hvor der så ikke er tale om, at de unødigt har fået fjernet hele eller dele af deres ben.

- Derfor mødes vi i morgen med Region Sjælland med henblik på sammen at forsøge at afgrænse den relevante patientgruppe, så de kan blive tilbudt den rette rådgivning og vejledning, siger Anette Lykke Petri.

Region Sjælland har oprettet en telefonisk patientvejledning, hvilket direktøren kalder "et rigtig, rigtig fint initiativ".

- Men det kan ikke stå alene, siger hun.

Meldingen fra styrelsen om at identificere alle berørte borgere kommer, efter at regionen har lagt op til at lave en stikprøve, hvor der ses på 80 benamputeredes patientjournaler.

Det er ikke nok, mener direktøren. Hun henviser til, at det både er meget radikalt og invaliderende for en patient at få fjernet hele eller dele af sit ben.

- Hvis der så efterfølgende rejses tvivl om, at det muligvis kunne være undgået, så skylder man simpelthen patienterne al den hjælp, de kan få, siger Anette Lykke Petri.

Der vil gå tid, før berørte borgere bliver kontaktet, da der er tale om en enormt arbejde, vurderer direktøren.

Det er ifølge Anette Lykke Petri ikke ualmindeligt, at styrelsen tager denne typer møder. Den har også tidligere mødtes med Region Midtjylland i forbindelse med amputationssager og har desuden et møde med Region Syddanmark på vej.

Sagen så dagens lys i foråret, hvor en ekstern analyse i Region Midtjylland berettede om generelt sen behandling til forebyggelse af amputation på Aarhus Universitetshospital. Det kan øge risikoen for, at man må amputere.

Men Region Midtjylland er ikke ene om at foretage en del amputationer af ben, og der er store regionale forskelle på, hvor mange benamputationer der foretages.

Region Sjælland er den af de fem regioner, som har den højeste amputationsrate med 70 amputationer eller flere per 100.000 indbyggere per år.

/ritzau/