Den norske prinsesse Ingrid Alexandra (12 år) har skiftet den lokale folkeskole ud med den private Oslo International School.

Officielt er forklaringen, at hendes forældre kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit ønsker, at prinsessen skal kunne mestre engelsk flydende og samtidig få en international tilgang til sine kommende royale forpligtelser.

Men skoleskiftet har udløst stærke reaktioner i Norge, fordi prinsessen nu kun kommer til at lære et af de to norske sprog, nemlig bokmål og ikke nynorsk.

»Rent symbolsk er det uheldigt, at tronarvingen er fritaget for at lære nynorsk. Det giver en mangelfuld norskkompetance, når eleverne på en eliteskole kun lærer et af to norske sprog,« siger Marit Tennø fra Noregs Mållag (forening, der blev stiftet i 1906 til fremme af nynorsk,red.).

Vis mere

Nynorsk blev skabt som skriftsprog af norske dialekter, mens bokmål (rigsnorsk) efterhånden også har udviklet sig som talesprog. Bokmål bruges af næsten 90 pct af den norske befolkning.

Den norske sprogstrid har efterhånden varet i mere end 200 år, nemlig siden Norge i 1814 ikke længere var i union med Danmark. Striden har gennem tiden omfattet alt fra bogafbrændinger til stortingsbeslutninger. Og nu altså også kampen om de royale børns skolevalg.

Samtidig med debatten om prinsessens norskundervisning har den norske regering også valgt at skære i tilskudet til norskundervisning på internationale skoler.

På prinsessens skole forklarer rektor, Janecke Aarnæs, at grunden til, at skolen har bokmål som hovedsprog skyldes, at de fleste elever har et andet hovedsprog end norsk. Derfor vil det ikke være relevant for dem at lære flere norske sprog.