Med den fartglade kronprins Frederik i front har næsten hele kongefamilien taget en tur ned ad popularitetskurven efter bro-fadæsen, viser ny undersøgelse.

Den royale deroute begyndte, da Kronprinsen for godt en uge siden trodsede stormen Egon og kørte over en lukket storebæltsbro. Endda to gange og med hundredevis at ventende bilister som vidner.

Læs også:

Blandt befolkningen vakte det stor forargelse og debat, at kronprins Frederik tilsyneladende føler sig hævet over de regler, der gælder for alle andre.

Det gydede blot olie på de oprørte vande, da kongehuset om mandagen sendte en officiel undskyldning ud.

Men uanset om ’han er ked af det’, som det fremgår af pressemeddelelsen, koster den slags på image-kontoen. Og det er ikke kun Kronprinsens eget image, der har fået ridser i lakken.

Frederik går mest tilbage

I en ny undersøgelse, TSN Gallup har gennemført for BT, bliver et repræsentativt udsnit af befolkningen spurgt, hvordan de generelt vil vurdere den kongelige families indsats for at repræsentere Danmark på en skala fra et til fem (hvor et er meget dårligt og fem er meget godt).

Mens kronprins Frederik sidste år scorede 4,6, er det nu faldet til 4,1. Det er dog stadig højt, påpeger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

For generelt er kongehuset - og i særdeleshed kronprinsparret og dronning Margrethe utrolig vellidte blandt befolkningen.

»At kronprins Frederik er den, der er gået mest tilbage, viser tydeligt, at sådan en sag betyder noget i forhold til popularitet. Han er ikke længere helt så populær, som han plejer at være, men han ligger stadig højt på skalaen,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Læs også:

Han forklarer, at det er det eneste fejltrin, Kronprinsen har begået i mange år. Derfor skader det ham lidt, men slet ikke i samme udstrækning, som hvis han havde haft en masse møgsager i baggagen.

Også kronprinsesse Mary har taget et pænt hop ned fra 4,7 til 4,4. Trods det ligger hun stadig øverst på listen som danskernes foretrukne repræsentant for Dannevang. Hun er tæt efterfulgt af dronning Margrethe, der er gået tilbage fra 4,5 til 4,3 point på 5-skalaen.

Faktisk er den eneste blandt de voksne i kongefamilien, der ikke har mistet point på Kronprinsens broeventyr, prinsesse Marie. Hun er gået en lille smule frem fra 3,3 til 3,4, hvilket eksperten dog ikke tillægger den store betydning. Til gengæld er prins Joachims popularitet dalet støt de seneste år, fra 3,4 i 2013 til omkring 2,9 i 2015.

»Det kan sandsynligvis forklares med salget af Schackenborg i sommeren 2014, hvilket der var en del diskussion om. At det lige præcis er de to prinser, der er gået mest tilbage, viser, at man skal passe på med sådan nogle sager,« siger kongehuseksperten.

Læs også:

Advarselslamper bør blinke

Han mener, at Gallup-undersøgelsen bør få kongehusets advarselslamper til at blinke.

»Folk er mindre tålmodige med kongehuset i dag end for 10 år siden. Der er kontant afregning med det samme.«

Generelt synes befolkningen, at de royale kvinder er bedre repræsentanter for landet end deres respektive mænd.

Lars Hovbakke Sørensen forklarer det med, at de typisk beskæftiger sig med mere bløde og humanitære emner som socialt udsatte, børns vilkår og sundhed. Og at det appellerer mere bredt til befolkningen, hvilket gør det nemmere at score point på popularitets-barometeret.

Trods sønnernes dalende popularitet er det til gengæld lykkedes for prins Henrik at få vendt sit lidt blakkede image som en outsider.

Mens han i 2013 skrabede bunden med en rating på 3,1, nåede han sidste år op på 3,6. Selvom også han har taget et lille fald i 2015, er det ifølge kongehuseksperten et udtryk for, at prins Henrik i visse kredse ligefrem er blevet kult.

»Der har været en del kritik af prins Henrik i årenes løb. Men efter at han er kommet op i årene, er han blevet accepteret som en lidt anderledes person, der skiller sig ud. Der er heller ikke længere den samme forargelse over, at han taler med accent. Han har fået vendt sit image til noget positivt,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Se grafikken på din mobil her.

Det mener danskerne

Kronprins Frederik kørte med sit følge af sikkerhedsfolk to gange over Storebæltsbroen, mens den var lukket for al øvrig trafik på grund af stormen Egon.

Første gang var lørdag 10. januar kl. 15.15, hvor han skulle til Jylland for at deltage i uddelingen af Årets Sportspriser i Herning. Anden gang var kl. 02.53 om natten, da han skulle tilbage til Sjælland.

Beslutningen har skabt meget debat - ikke mindst fordi kongehuset havde fået klare instrukser fra politiet om, at det ikke var sikkert at krydse broen.

I en Gallup-undersøgelse, BT har fået foretaget, svarer 64 pct. af danskerne, at Kronprinsen ikke burde have benyttet en lukket bro, da den er lukket for alle - også medlemmer af den kongelige familie

19 pct. mener til gengæld, at Kronprinsen har ret til at benytte en lukket bro, da man ’som medlem af den kongelige familie har særlige privilegier’.

Efterfølgende har kongehuset sendt en officiel undskyldning ud, hvoraf det fremgår, at Kronprinsen er ked af sin handling. Og 73 pct. af danskerne mener, at det var det rigtige at beklage turen over broen.

68 pct. svarer, at hændelsen kun i ringe grad eller slet ikke har ændret deres syn på Kronprinsen, mens det for 21 pct. har ændret deres syn i negativ retning.

30 pct. er enige eller delvist enige i, at sagen vil skade kongehusets omdømme på længere sigt.

Samtidig er kronprins Frederik faldet fra 4,6 til 4,3 på en 5-skala, hvor danskerne er blevet spurgt, hvordan de generelt vil vurdere den kongelige families indsats for at repræsentere Danmark.

Undersøgelsen er gennemført 13. januar 2015 blandt 1.188 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.