Støjberg frygter, at S vil bruge milliarder på at rulle integrationsydelsen tilbage

Regeringen advarer nu om, at det vil koste 8,7 mia. kr., hvis Socialdemokraterne kommer til magten og ruller integrationsydelsen tilbage.

Noget af det første, udlændingeminister Inger Støjberg (V) forhandlede på plads, halvandet døgn efter at V-regeringen tiltrådte, var at halvere ydelsen til asylansøgere, så den kom på niveau med SU. Men S stemte imod.

»Det er komplet utroværdigt, at Mette Frederiksen siger, hun er klar til at blive statsminister i morgen, når hun så nægter at fremlægge en sammenhængende økonomisk plan,« siger Inger Støjberg.

Inger Støjberg er især bekymret for, hvad der skal ske med integrationsydelsen. Hvis den bliver rullet tilbage til det niveau, den var på, da Socialdemokraterne havde regeringsmagten, vil det koste 8,7 mia. frem til år 2025. Det fremgår af et svar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen til Folketingets finansudvalg.

»Socialdemokraterne stemte imod integrationsydelsen, de stemte imod kontanthjælpsloftet, og de har stemt imod 225-timers-reglen. Og de initiativer har vi jo netop taget for at få flere udlændinge i arbejde. Mette Frederiksen forsømmer ingen lejlighed til at kritisere vores politik på dét felt. Men hvad er hendes egen plan? Og hvordan vil hun finansiere udgifterne til udlændinge? Det er meget bekymrende, at en statsministerkandidat ikke vil fremlægge nogen plan for, hvordan hun vil finansiere velfærdssamfundet i fremtiden,« siger Inger Støjberg.

I vil vel bare bruge pengene på skattelettelser?

»Vi vil give helt almindelige hårdtarbejdende danskere flere penge mellem hænderne. Men Mette Frederiksen vil åbenbart hellere give pengene til udlændinge, der ikke arbejder.«

Da du halverede integrationsydelsen, var det så ikke primært for at dæmme op for tilstrømningen?

»Det handler om begge dele. Og efterfølgende har vi ladet det gælde for alle, der har været i Danmark i mindre end syv ud af de seneste otte år,« siger Inger Støjberg.

’Det er bare drillerier’

Mette Frederiksen selv er ikke til at træffe, men Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen siger:

»Vi har ikke fremlagt nogen plan. Når vi står med ansvaret på et tidspunkt, må vi se, hvad der er i kassen og ikke er.Vi stemte imod, fordi vi ikke synes, det er en god ydelse, og vi bryder os ikke om, at det rammer børnefamilier hårdt. Men vi kommer ikke til at fremlægge nogen detaljeret plan. Det her er bare politiske drillerier,« siger Dan Jørgensen.