Lyt til artiklen

Utilfredsheden med partiformand Lene Espersen (K) ulmer i den konservative folketingsgruppe og truer med at bryde ud i lys lue, når partiet mødes til gruppemøde i dag, skriver metroXpress.

Flere gruppemedlemmer er svært utilfredse, efter det er kommet frem, at Espersen angiveligt accepterede, at Venstre i dagene efter statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale fik eneret på at indrykke dagbladsannoncer om afskaffelsen af efterlønnen. Selv om det er en konservativ mærkesag.

- Det er en sag, vi (V og K, red.) skulle have markedsført i fællesskab. Hvis Lene Espersen kommer til gruppemødet, vil det blive det eneste, der vil blive diskuteret. Jeg forventer, at hun vil forklare sig, og hvis det virkelig er rigtigt, er jeg skuffet over, at vi i den grad ligger under for Venstre, siger et K-gruppemedlem anonymt til metroXpress.

Et andet gruppemedlem siger:

- Jeg synes ikke, det var klogt (af Lene Espersen, red.), og jeg tror ikke, at jeg er alene med den holdning.

Politisk kommentator og tidligere spindoktor for De Konservative Niels Krause-Kjær tvivler dog på, at de utilfredse gruppemedlemmer trækker knivene i gruppeværelset under punktet ‘eventuelt'.

- Der er tradition for, at man holder sig til dagsordenen til gruppemøderne. Den positive udlægning er, at man koncentrerer sig om at føre politik. Den negative er, at man er eksperter i at fortrænge virkeligheden, siger han.

Lene Espersen sagde i et interview med B.T. i søndags, at hun seriøst overvejede at gå som formand i efteråret 2010, da kritikken af hendes afbud til vigtige udenrigsmøder fortsatte, og kernevælgerne sivede. Hun kom dog til den konklusion, at svaret på den konservative krise ikke var et formandsskifte.

MetroXpress talte i går med 6 ud af 10 konservative kredsformænd, men kun én ønskede at udtale sig om Lene Espersens formandskab. Kredsformanden, der betingede sig anonymitet, ser heller ikke et hurtigt formandsskifte som en genvej til et godt valg. Men Lene Espersen skal levere varen, ellers bør hun gå efter valget:

- Det vil være fuldstændig tåbeligt at skifte hest lige inden et valg. Det vil kun give bøvl og gnidninger, og det er det sidste, vi har brug for. Når det er sagt, så ved Lene Espersen godt selv, at hendes person står i vejen for fremgang lige nu, og hvis vi efter valget ender med seks procent af stemmerne eller derunder, så bør hun trække sig.