Henrik Fogh Rasmussen kan bringe lidt fornuft ind i Trumps regering.

Det mener fotografen, vagabonden og aktivisten Jacob Holdt, hvis bog Amerikanske Billeder fra 1977 har præget danskernes syn på USA i flere årtier. Det vil ikke undre ham, hvis Henrik Fogh Rasmussen, sådan som Politiken spekulerer i, får et job i Trump-administrationen. Anders Fogh Rasmussens 37-årige søn er republikaner med stærke sympatier for teaparty-bevægelsen og har efter sigende gode forbindelser til partiets ledelse i Washington.

»Hvis han får stillingen, kan det blive min adgang til Det Hvide Hus,« siger Jacob Holdt med et smil og fortæller, at han faktisk har været gode venner med Fogh junior i mange år.

De to mødte hinanden i 2007, da Fogh skulle promovere sin bog Amerikanske Tilstande, hvor han tegnede et helt andet billede af det store land end man kunne læse i Jacob Holdts klassiker. Da det umage par løb ind i hinanden i forbindelse med et tv-interview om danskernes syn på USA, var det hippien med det flagrende hår mod habitten med de vinkelrette pressefolder. Venstre mod højre. Velfærdsstaten mod minimalstaten. Det kunne kun gå galt, men det gjorde det ikke.

ARKIV: Henrik Fogh Rasmussen  og fotograf og forfatter Jacob Holdt sammen til debat
ARKIV: Henrik Fogh Rasmussen  og fotograf og forfatter Jacob Holdt sammen til debat Foto: Lars Helsinghof Bæk
Vis mere

De to blev gode venner og tog på bogturnè sammen. De trænede også op mod hinanden for at deltage i et Berlin-maraton, hvilket til Jacob Holdts ærgerelse resulterede i, at Fogh slog slog ham med nogle få sekunder.

»Jeg holder meget af ham. På det personlige plan er han en utrolig sød fyr. Vi ser forskelligt på tingene, men havde det sjovt sammen. Da vi holdt foredrag, fløj han ind fra USA hver gang. Så hentede jeg ham i Nærum hos hans far, hvor han overnattede, ofte uden at forældrene vidste det. Da jeg ankom i min gamle slidte bil, fløj agenterne ud,« fortæller han med henvisning til, at Henriks far på det tidspunkt var statsminister og derfor under særlig beskyttelse af politiet døgnet rundt.

»Men politisk ligger han efter min vurdering langt ude på højrefløjen. Vi kunne dog blive enige om én ting, og det var, at danskernes islamofobi var forkastelig,« siger Jacob Holdt.

Henrik Fogh Rasmussen har boet i USA siden han var i starten af 20'erne. I 2010 blev han amerikansk statsborger og arbejder i dag som kommunikationsrådgiver. Henrik Fogh Rasmnussen har tidligere udtalt sig kritik om Donald Trump - helt på linje med hovedparten af den republikanske ledelse, som Fogh siges at have gode forbindelser til. Efter Trumps valgsejr gik der imidlertidikke mange timer, før bedetæpperne begyndte at vende sig, og i disse dage står mænd i sortklædte habitter nærmest i kø i Washington for at sikre sikre et attraktivt job i Det Hvide Hus.