Lyt til artiklen

Selv om sammenholdet med Dansk Folkeparti knager, så tror flertallet af vælgerne ikke, at statsminister Anders Fogh Rasmussen bliver tvunget til at udskrive valg i det kommende år.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for B.T. i dagene før jul. Et klart flertal - nemlig 61,2 pct. tror ikke på, at der bliver udskrevet folketingsvalg i 2007.

Undersøgelsen afslører, at VK-regeringen ikke kan se frem til et jubelår, men må indstille sig på, at at den politiske modvind fortsætter. Kun et mindretal - nemlig 35,2 pct. af vælgerne - foretrækker Anders Fogh Rasmussen som landets statsminister, og det betyder, at Fogh kun fører med et mulehår foran Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt, hvis statsministerkandidatur får støtte af 33,6 pct. af vælgerne.

De Radikales forsøg på at lancere Marianne Jelved som statsministerkandidat er mildt sagt ikke slået igennem. Kun 5,3 pct. af vælgerne peger på Jelved som statsminister, men mere bemærkelsesværdigt er det måske, at når Jelved og Thorning-Schmidt tilslutning lægges sammen, så foretrækker 38,9 procent én af udfordrerne, mens det som nævnt kun er 35,2 pct., der helst ser den nuværende statsminister fortsætte i jobbet.

Analyse Danmarks undersøgelse afspejler, at vælgerne nu har sat en anden politisk dagsorden end den, der gav VKO-partierne flertal. Vælgerne er blevet spurgt, hvad regeringen skal prioritere højest i 2007, og kun 27 pct. peger på flygtninge og invandre politikken, der tidligere var VKO-partiernes stærkeste kort. Heller ikke skattepolitikken er et hit - det mener kun 22,6 pct. bør prioriteres højt af regeringen.

Vælgere peger derimod klart på de bløde politik-områder, hvor oppositionen har markeret sig. Næsten fire ud af fem vælgere, nemlig 78,4 pct. mener, at regeringen bør prioritere hospitaler og sundhed øverst i 2007. 53,7 pct. af vælgerne mener, at uddannelsespørgsmål skal prioriteres højt, mens 52,2 pct. peger på ældrepolitikken som et højt prioriteret område.