Knap halvdelen af alle mænd - og hver fjerde kvinde - vil få under 70 procent af deres nuværende indtægt udbetalt i pension, viser ny undersøgelse

Mange pensionister glæder sig over den nyvundne frihed, der opstår, når de har taget afsked med arbejdsmarkedet. Så er der endelig tid til alt det sjove: Rejser, kulturoplevelser, restaurantbesøg, hobbyer og oplevelser med børnebørnene. Hvis der altså er råd til det.

En stor del af de danske pensionsopsparere kan se frem til et seniorliv, hvor den samlede månedlige indkomst fra pensionsordningen og det offentlige vil ligge langt under deres nuværende indtægt.

I en en ny analyse har pensionsselskabet PFA undersøgt om kundernes pensionsopsparing er nok til, at de kan bevare deres levestandard som pensionister. Tallene viser, at ca. halvdelen af mændene (48 procent) og hver fjerde kvinde (26 procent) har et såkaldt pensionstal, der er lavere end 70. Pensionstallet er udtryk for, hvad de vil få udbetalt som pensionister - både fra den private opsparing og det offentlige - i procent af deres nuværende indtægt.

Med andre ord vil en stor gruppe seniorer opleve et væsentligt fald i indkomst i pensionisttilværelsen, hvis de ikke har supplerende opsparing som f.eks. friværdi eller frie midler ved siden af.

»Der er nogle, der vil få sig en slem overraskelse, når de skal på pension,« lyder det fra Anders Valdemar Juhl, pensionsrådgiver hos Uvildigraad.dk.

Han forklarer, at pension generelt er et emne, som mange danskere ignorerer eller overser i store dele af arbejdslivet.

»Det er i den grad et lavinteresse-område. Når folk kigger på lønsedlen, så kigger de på det, der bliver overført til kontoen nu og her. Men det kan ikke nytte noget, at man først vågner op, når man nærmer sig de 60. Man er nødt til at være opmærksom på det i god tid,« siger Anders Valdemar Juhl.

Undersøgelsen bekræfter også, at mange danskere ikke har sat sig ordentligt ind i deres pensionsopsparing.

Hvis man spørger mændene, hvor stor en andel af deres nuværende indtægt, de regner med at have til rådighed som pensionister, svarer kun 34,2 procent ‘under 70’ - selv om tallet reelt er langt højere.

Får et prik på skulderen

PFA bruger undersøgelsens resultater til at tage fat på de personer, der har et pensionstal på under 70, forklarer forbrugerøkonom i PFA, Carsten Holdum.

»Vi prikker dem på skulderen, der ikke når en levefod på 70 procent af det, de er vant til. Man kan nok godt klare at skære 30 procent fra, og der er udgifter, der forsvinder, når man går på pension. Men hvis man skal skære mere fra i sit løbende budget, så er det i hvert fald noget, der kan gøre ondt,« siger Carsten Holdum.

Han tilføjer, at de fleste danskere har et ønske om at bevare deres nuværende levestandard, når de går på pension.

Et pensionstal under 70 behøver ikke i sig selv være et problem, hvis du har en anden opsparing, der kan supplere pensionen. Men pensionsrådgiver Anders Valdemar Juhl advarer om at betragte friværdien i boligen som en sikker formue, som man kan ‘spise’ løs af i alderdommen.

»Man skal være opmærksom på, at det ikke er alle, der får lov til at låne i deres friværdi. Kreditforeningen vil ikke tilbyde et nedsparingslån, hvis din løbende indtægt er for lille. Derfor er det generelt set vigtigt, at man putter opsparingen ned i nogle æsker, som med sikkerhed kan åbnes, når man går på pension,« siger Anders Valdemar Juhl.