Kronprins Frederik har intet problem med, at Rusland har 271 atleter med til Rio til trods for, at det internationale dopingagentur, WADA, i en rapport har konkluderet, at der har væretomfattende dopingsnyd støttet af den russiske stat

Spørgsmålet har hængt i luften længe: Hvordan har Kronprins Frederik det med, at han lige nu vandrer rundt i den olympiske park i Rio og ser russere i svømmebassinet, på tennisbanen og i håndboldhallen?

Det danske medlem af den internationale olympiske komité har siden offentliggørelsen af WADAs rapport om statsstøttet russisk doping undgået spørgsmålet, og hans presseafdeling har henvist til interviews lavet før, det kom frem, at Rusland gennem adskillige år har snydt sig til sejre med hjælp af landets eget sportsministerium.

Men i går lykkedes det BT at fange Kronprinsen, efter han havde set Caroline Wozniackis tabe til Petra Kvitova. Og han var kort for hovedet, men sikker i sin stemmeføring, da spørgsmålene drejede sig ind på, hvordan Danmarks medlem i IOC forholder sig til de russiske atleter.

Artiklen fortsætter under billedet...

Hvad synes De om at se russerne her ved OL?

»Der er faldet en beslutning, og den står jeg også inde for. Det må jeg sige,« siger Kronprins Frederik til BT.

Så det er okay med Dem, at russerne er med?

»Det synes jeg. Nu er det jo atleterne, der er i centrum.«

Kan De uddybe?

»Der er nul tolerance omkring doping. Det er snyd, svindel og bedrag. Det er vi alle sammen enige om. Alle synes jo, at det er forkert. Hvad er det så med Rusland? Det er, at alle de internationale forbund har fået opdrag om selv at cleare deres egne atleter. Det kan være alt fra tennis til hockey til svømning. Det er uanset, hvor i verden de kommer fra. Det er der, vi befinder os lige nu. Udover det er der en rapport, der er udarbejdet af en herre, der hedder McLaren. Han har selv udtalt, med rette, at den ikke er fyldestgørende endnu. Han er ikke kommet til bunds i sin efterforskning. Det kommer han nok først sidst på året. Der vil han med større sikkerhed kunne sige, hvordan forholdene er.«

Den Paralympiske Komité har jo fuldstændig udelukket de russiske atleter. Det kunne Den Olympiske Komité også have gjort. Synes De ikke, at det havde været et godt signal at sende?

»Lige nu er det primært de internationale forbund, der har det ansvar. Jeg synes, det er helt rigtigt, at de selv skal tage vare på deres egne atleter for at kunne komme til OL. Der ligger det ansvar. Det er det, jeg har at forholde mig til. Jeg vil ikke sige, at jeg ikke har nogen mening, men det er forkert at udtale sig på et ufuldstændigt grundlag.«

Har De haft indflydelse på denne beslutning om, at det skulle være specialforbundene, der tog den endelige beslutning?

»IOC har jo en bestyrelse på 14 mand plus en mand, der er præsident. Det er dem, der primært har taget hånd om det her, fordi det var på kort sigt, og det skulle gå hurtigt. OL er i gang, og man vil gerne se atleterne. Det er atleten, der er i centrum. I IOCs nyeste charter er det atleten, der er uskyldig, indtil han er blevet dømt.«

De nævnte, at McLaren-rapporten ikke var udtømmende. Tror De, at den vil komme med et andet resultat i sidste ende?

»Jeg tror lige så meget, som du gør. Det kan jeg slet ikke udtale mig om. Det er der, vi ligger nu,« sluttede Kronprinsen.

DIFs officielle tilgang til den russiske deltagelse ved OL er noget anderledes. Kronprinsen sidder med til møderne i DIF, fordi han er dansk medlem af IOC, og der er altså uenighed om, hvad de mener om russernes deltagelse ved OL.

Da den olympiske komité besluttede at lade det være op til specialforbundene, om russiske atleter måtte deltage ved legene i Rio, var DIFs formand, Niels Nygaard, decideret utilfreds med beslutningen. Niels Nygaard, som altså er formand for den bestyrelse, som Kronprinsen er en del af.

»DIF og danmarks olympiske komité har tidligere på ugen meldt ud, at man håbede på et totalt forbud af russiske atleter i Rio. Det kom ikke, og det er vi kede af.«

»Hvis stort set alle russiske atleter er til start om to uger, må vi jo nok konstatere, at systemet har spillet fallit,« lød det fra Niels Nygaard dengang.

Han har siden i BT fortalt, at man fra DIFs side er opmærksom på, at Kronprinsen vil holde lav profil, når der er politik indblandet.