De sociale myndigheders million-investering i pizza-pædagogik overfor landets farligste og mest kriminelle unge er i værste fald omsorgssvigt for skatteydernes regning. I bedste fald er det spild af penge.

Det mener den arabiske borgerrettighedsforkæmper Mohammad Rafiq og den parti-uafhængige kommunalpolitiker i Århus Byråd, Uffe Clausen, der i en lang årrække har haft tæt kontakt med indvandrer-drenge fra sin stilling i bl.a. politiets fremmedafdeling.

Ejgil Justesen, afdelingsleder i den lukkede døgninstitution for unge kriminelle "Koglen" ved Sdr. Omme, er også skeptisk.

Den erfarne socialpædagog nøjes dog med at konstatere, at samfundet - og de unge selv - har mere gavn af en struktureret hverdag med skolegang, arbejde, fysisk træning, kærlighed med konsekvens i og 24 timers mandsopdækning.

Ikke en gang imellem, men hver dag.

B.T.s afsløring af, at Århus Kommune bl.a. behandler unge sexforbrydere med gratis pizzaer, badebilletter og biografture, og deltidsansætter voksne mentorer til "efter behov" at holde øje med de unge, fik i går de tre mænd, der hver på deres måde har fingrene nede i suppedasen, til at reagere.

"De unge har brug for kærlighed, men det er lige så vigtigt med en struktureret hverdag. Det får de hos os.

Vi viser, at vi kan li' de unge, og at vi gerne vil hjælpe dem med at lære nogle ting.

Deres liv hos os er derfor fyldt ud med arbejde, træning og skolegang. Det gør dem trygge.

De fleste er faktisk kede af at forlade os," siger Ejgild Justesen, som ærgrer sig over, at retssystemet ikke lader de unge blive noget længere på en af landets fire lukkede døgninstitutioner for unge kriminelle.

"De er her typisk 40-50 dage. Så løslades de og sluses ud i det sociale system, hvor tøjlerne er MEGET løsere.

De 15 til 18-årige burde sidde varetægtsfængslet dobbelt så længe," mener Ejgil Justesen, som sagtens kan forestille sig, at 24 timers mandsopdækning med små velanbragte gulerødder og en stor pisk også kan rette op på unge med betingede domme og mindre-årige.

Mohammad Rafiq hælder mere til tvungen psykologisk behandling af de vanskelige unge og kriminelle. Han er dybt rystet over de sociale myndigheders pizza-pædagogik.

"Det er uanstændigt, at disse mennesker gang på gang slipper med milde straffe og derefter belønnes. Det skal stoppes," kræver Mohammad Rafiq, der betegner projekter med f. eks. opdragelsesrejser til fremmede himmelstrøg og inkonsekvent klap-på-kinden-omsorg som "forkælede".

Uffe Clausen går et par skridt videre.

"Mentor-metoden er ikke alene spild af penge. Spørgsmålet er, om ikke det er omsorgssvigt for skatteydernes regning," vurderer Uffe Clausen, som anfører, at det ikke er småbeløb men mange, mange millioner kroner, der ofres på en nødløsning, som set med hans øjne gør ondt værre.

Uffe Clausen, som erkender, at der kan være gode elementer i kommunernes bløde kurs, er enig i, at unge indvandrer-drenge der løslades i retten, ikke skal straffes.

Men de skal føle, at der virkelig sker noget, og efter hans mening magter forældrene ikke den opgave, fordi bl. a. sprogproblemer ofte udhuler færdrenes rolle som autoriteter i Danmark.

"Leif Jepsens (socialchef i Århus Kommune, red.) holdninger er en alvorlig hæmsko. De unge skal ikke pakkes ind i pædagogik.

De skal anbringes her og nu. De skal vækkes tidligt, de skal ud og løbe 3-4 kilometer, de skal arbejde, de skal dyrke styrketræning.

De skal simpelthen køres så trætte, at de om aftenen kun tænker på én ting: at komme i seng.

Glatter pædagogerne ud, så griner de jo bare," mener Uffe Clausen.

Eksperter vurderer, at der alene i Århus Kommune findes 300-400 unge, der kun venter på en lejlighed til at begå ulovligheder eller tage for sig af de gratis goder, de inkasserer, hvis de opfører sig dårligt nok.

"Borgmester Flemming Knudsen har kaldt dem utilpassede. Men jeg foretrækker at kalde dem kriminelle. Vi kan lige så godt kalde en spade for en spade. Den pædagogisk indpakning hjælper i hvert fald ikke de unge," siger Uffe Clausen.